Κομισιόν: Η Ουκρανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.

Κομισιόν: Η Ουκρανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.

«Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε η Κομισιόν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέστησαν να ξεκινήσει η Ουκρανία ενταξιακές συνομιλίες μόλις εκπληρώσει τις τελικές προϋποθέσεις, φέρνοντας το Κίεβο ένα βήμα πιο κοντά στον κύριο στρατηγικό του στόχο.

«Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε η Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν επισήμως μόλις το Κίεβο ικανοποιήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις – ανάμεσά τους την αντιμετώπιση των μειονοτήτων, την καταπολέμησης της διαφθοράς και την αφαίρεση της εξουσίας από τους ολιγάρχες. 

Η σύσταση αυτή είναι ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο του Κιέβου προς τη δυτική ολοκλήρωση.

Η Ε.Ε. χορήγησε στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας πέρυσι και η σύσταση να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη ανοίγει τον δρόμο για τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή. Το Κίεβο έχει θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, ενώ συνέστησε διαφορετικές ενέργειες για έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν τη σύσταση της Επιτροπής στη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 μελών, με την Ουγγαρία να θεωρείται πιθανό εμπόδιο.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Και όμως, οι Ουκρανοί μεταρρυθμίζουν βαθιά τη χώρα τους, παρόλο που διεξάγουν έναν πόλεμο υπαρξιακό για αυτούς». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

«Ιστορικό βήμα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, χαρακτηρίζοντάς την ως το «σωστό βήμα».

«Οι Ουκρανοί το αξίζουν αυτό τόσο για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών όσο και για το γεγονός ότι ακόμη και σε περιόδους πολέμου, κρατάμε τον λόγο μας αναπτύσσοντας τους θεσμούς», είπε.

Πληροφορίες: Reuters, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT