Iσραήλ: Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας

Iσραήλ: Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας

Δήλωση υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Γάζα ή να τη θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος. «Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.

Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος υποστήριξε πως το Ισραήλ θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον, αφού τερματισθεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο  Νετανιάχου απάντησε: «Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Οταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές Αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT