Σημαντικές νίκες για τους Δημοκρατικούς με «αιχμή του δόρατος» την άμβλωση

Σημαντικές νίκες για τους Δημοκρατικούς με «αιχμή του δόρατος» την άμβλωση

Το βράδυ της Τρίτης, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικά συμβούλια. Οι Δημοκρατικοί οι οποίοι έθεσαν το δικαίωμα στις αμβλώσεις στο επίκεντρο των εκστρατειών τους επικράτησαν των Ρεπουμπλικανών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί επικράτησαν σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν χθες, ξεπερνώντας το πρόβλημα της αντιδημοφιλίας του Τζο Μπάιντεν και του επίμονου πληθωρισμού. Το βράδυ της Τρίτης, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικά συμβούλια. 

Σε εκλογές σε πολιτείες του Νότου και της «Ζώνης της Σκουριάς», οι Δημοκρατικοί οι οποίοι έθεσαν το δικαίωμα στις αμβλώσεις στο επίκεντρο των εκστρατειών τους επικράτησαν των Ρεπουμπλικανών.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπέσιρ, κέρδισε μια δεύτερη θητεία, αφού επέκρινε επανειλημμένα τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ο οποίος αρχικά υποστήριζε καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Στη Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων ενώ στην Πενσυλβάνια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας. Σε αμφότερες τις πολιτείες το ζήτημα των αμβλώσεων είχε καταστεί σημαντικό.

Οι ψηφοφόροι στην πολιτεία Οχάιο –στην οποία κυβερνούν οι Ρεπουμπλικανοί– ενέκριναν χθες Τρίτη την πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, νέα νίκη για όσους και όσες το υπερασπίζονται και, δυνητικά, ένδειξη για την πολιτική ατμόσφαιρα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2024.

«Ιστορικά, τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις λειτουργούν ως δημοψηφίσματα για τον εκάστοτε πρόεδρο και την ηγεσία του», σχολιάζουν οι New York Times. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να μετατρέψουν την αναμέτρηση του 2024 σε κάτι διαφορετικό: μια εκλογή που δεν θα περιστρέφεται γύρω από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά γύρω από τον κ. Τραμπ», συνεχίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης. 

Eναν χρόνο πριν από τις εκλογές, δημοσκόπηση των New York Times/Siena College αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο Μπάιντεν «χάνει» από τον πρώην πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ σε πέντε από τις έξι πολιτείες που είναι πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Οι Δημοκρατικοί δεν επικράτησαν ωστόσο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στον Μισισιπή, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, Τέιτ Ριβς, κέρδισε την επανεκλογή του, νικώντας τον Μπράντον Πρίσλεϊ.

Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία του Μπάιντεν αισθάνθηκε δικαιωμένη από τα αποτελέσματα, ιδίως στο Κεντάκι, όπου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις κατά του σημερινού προέδρου.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT