Ο Πούτιν έδωσε χάρη σε δολοφόνο που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Πούτιν έδωσε χάρη σε δολοφόνο που πολέμησε στην Ουκρανία

«Ας δικαιολογηθούν σε όλη τη χώρα για τους “ήρωες” τους», έγραψε η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αννα Ποπόβα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στον κατάδικο Βλαντισλάβ Κανιούς, ο οποίος είχε σκοτώσει την πρώην σύντροφό του, Βέρα Πεχτελιόβα, απένειμε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού πρώτα ο άνδρας φέρεται να υπέγραψε για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η απονομή χάριτος επιβεβαιώνεται έπειτα από επίσημη απάντηση της εισαγγελίας του Ροστόφ, την οποία έλαβε ο πατέρας της. Αντίγραφο της απάντησης της εισαγγελικής αρχής δημοσίευσε η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αννα Ποπόβα.

Στο κανάλι της στο Telegram, η Ποπόβα δημοσίευσε την απάντηση στους γονείς της Πεχτελιόβα, από την οποία προκύπτει ότι το διάταγμα του Ρώσου προέδρου για την απονομή χάριτος στον δολοφόνο της κόρης τους υπογράφηκε στις 27 Απριλίου του 2023.

«Δηλαδή ο Πούτιν απλά έδωσε χάρη στον δολοφόνο. Ο Κανιούς σκότωνε επί μερικές ώρες τη Βέρα. Στη νομική γλώσσα, λένε με ιδιαίτερη σκληρότητα, στην ανθρώπινη με αρρωστημένο σαδισμό. Στο σώμα της υπήρχαν 111 τραύματα, πριν τη σκοτώσει. Τη βίαζε και στη συνέχεια την έπνιξε με καλώδιο ενός σίδερου σιδερώματος. Ας δικαιολογηθούν σε όλη τη χώρα για τους “ήρωες” τους», έγραψε η Ποπόβα στην ανάρτησή της.

Από τη φυλακή στον πόλεμο

Το Ιούλιο του 2022 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Κανιούς για διάπραξη δολοφονίας με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών. Την άνοιξη του 2023 ο Κανιούς έφυγε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όντας στη διάθεση της Διεύθυνσης Κρατικών Φυλακών της Ρωσίας.

Το καλοκαίρι οι γονείς της δολοφονηθείσας Βέρας έμαθαν ότι ο Κανιούς είναι ελεύθερος και κρίνοντας από τις φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, υπηρετούσε στη μονάδα για καταδικασθέντες «Στορμ Ζ» του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Τον Ιούλιο, οι αστυνομικοί που είχαν κληθεί από τους γείτονες κατά τη διάρκεια της δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας, καταδικάστηκαν με αναστολή.

Η Βέρα Πεχτελιόβα δολοφονήθηκε τη νύχτα της 14ης Ιανουαρίου του 2020. Την ημέρα της δολοφονίας της είχε πάει στον Βλαντισλάβ Κανιούς με τον οποίο είχε χωρίσει πρόσφατα για να πάρει τα πράγματά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (με πληροφορίες από NovayaGazeta Europe, Svoboda.org, Meduza)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT