Κομισιόν: Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου υποχωρούν στην Τουρκία

Κομισιόν: Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου υποχωρούν στην Τουρκία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία στηλίτευσε τη «σοβαρή οπισθοδρόμησή της» στα δημοκρατικά πρότυπα, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η έκθεση του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές ελλείψεις στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας παρέμειναν ανεπίλυτες παρά τις μεταρρυθμίσεις.

«Η έλλειψη αντικειμενικών, αξιοκρατικών, ενιαίων και προκαθορισμένων κριτηρίων για την πρόσληψη και την προαγωγή δικαστών και εισαγγελέων παραμένει πηγή ανησυχίας», ανέφερε η Επιτροπή.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. έχει παγώσει εδώ και χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών το 2005. Από την πλευρά της, η Αγκυρα έχει κατ′ επανάληψη απορρίψει την κριτική της Κομισιόν ως προκατειλημμένη.

Στην τρέχουσα έκθεση, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις αρχές του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Σημειώνει επίσης ότι Τουρκία δεν εφάρμοσε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, ο οποίος συνελήφθη το 2017 με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η μη συμμόρφωση με την απόφαση δείχνει ότι η χώρα «απομακρύνεται από τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που έχει προσυπογράψει ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν ισχύει πλέον μετά την ισόβια κάθειρξη που επεβλήθη στον Καβάλα.

Η βία με βάση το φύλο και η ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία, πρόσθεσε η έκθεση της Κομισιόν.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις ελευθερίες τους τελευταίους μήνες.

Πληροφορίες Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT