Διάσκεψη της Γάζας: Η ανθρωπιστική κρίση στο επίκεντρο – Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διάσκεψη της Γάζας: Η ανθρωπιστική κρίση στο επίκεντρο – Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη διάσκεψη συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συναντώνται στο Παρίσι, σήμερα Πέμπτη, για να συντονίσουν τη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας. Ωστόσο, οι προσδοκίες για απτά αποτελέσματα παραμένουν μικρές όσο δεν επιτυγχάνεται παύση στις μάχες.

Η Γαλλία υποστήριξε το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, ωστόσο οι στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα προκαλούν ανησυχία, καθώς οι απώλειες αμάχων έχουν αυξηθεί. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και εκτοπιστεί.

«Δεν είναι μυστικό ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη σήμερα στη Γάζα για βασικές ανάγκες, φάρμακα, νερό κ.λπ. Ετσι, ο στόχος είναι να συνεργαστούμε με όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και με το Ισραήλ… για βελτίωση», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στους δημοσιογράφους πριν από τη διάσκεψη.

Ποιοι συμμετέχουν

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ θα είναι παρών, ωστόσο το Ισραήλ δεν έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει. Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Στη διάσκεψη συμμετέχει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Μοχάμεντ Στάγεχ, στον οποίο θα επαναλάβει, μεταξύ άλλων, την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η διάσκεψη συγκεντρώνει περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου, καθώς και δυτικές δυνάμεις και μέλη της G20 εκτός από τη Ρωσία.

Διεθνή ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πρόκειται επίσης να παρευρεθούν.

Οι στόχοι

Γάλλοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα τεθούν οι βάσεις για ταχεία διεθνή αντίδραση όταν υπάρξει παύση στις μάχες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει προσπάθεια να κινητοποιηθούν οικονομικοί πόροι για παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αυτές οι άμεσες ανάγκες είναι ύψους 1,1 δισ. δολ. Η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των δεσμεύσεών της.

Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα να ανοίξουν «ανθρωπιστικά σημεία διέλευσης» στη Γάζα.

Η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπό συζήτηση, παράλληλα με διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει στη Χαμάς.

Εξετάζεται ακόμα η δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς των τραυματιών με πλοία.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C-130 μέσω της Αιγύπτου, που περιeλάμβανε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από το υπουργείο Υγείας και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Οι συνομιλητές θα εξετάσουν παράλληλα την προοπτική δημιουργίας υπαίθριων νοσοκομείων. Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η Αίγυπτος είναι απρόθυμη να φιλοξενήσει πλήθος υγειονομικών υπηρεσιών και κέντρων υγείας στο έδαφός της, τη στιγμή που η εγκατάστασή τους στη Γάζα φαίνεται δύσκολη χωρίς ανθρωπιστική παύση ή κατάπαυση του πυρός.

Η ανθρωπιστική «παύση»

Χωρίς την υποστήριξη του Ισραήλ ή της Χαμάς για παύση, περιορίζεται σημαντικά κάθε προοπτική τα πράγματα να κινηθούν γρήγορα.

«Αναμένουμε ότι η διάσκεψη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα θα θέσει σίγουρα το ζήτημα των 241 Iσραηλινών ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

«Πρόκειται για πρώτης τάξεως ανθρωπιστικό ζήτημα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συζητήσει το θέμα ως μέρος μιας ανθρωπιστικής συζήτησης για τη Γάζα».

Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT