Ο Μπλίνκεν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τους δεσμούς Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τους δεσμούς Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Κορέα και Ιαπωνία καταδίκασαν «τη ροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε, σήμερα Πέμπτη, ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν μοιράζονται «βαθιά» ανησυχία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.

Ο Μπλίνκεν και ο Παρκ ανέφεραν ότι συζήτησαν για την από κοινού εφαρμογή της λεγόμενης εκτεταμένης στρατηγικής αποτροπής, με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ιαπωνία.

«Ηδη οι τρεις χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της κοινής αντίδρασης μέσω της ανταλλαγής δεδομένων προειδοποίησης για πυραύλους της Κίνας σε πραγματικό χρόνο, τριμερών αμυντικών ασκήσεων και προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κακόβουλων κινεζικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο». 

«Ροή» εξοπλισμού στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία καταδίκασαν «τη ροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία», λέγοντας ότι οι κινήσεις φορτίου από το απομονωμένο κράτος προς τη Ρωσία συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία αρνούνται ότι έχουν συνάψει συμφωνίες για όπλα, αν και οι ηγέτες τους δεσμεύτηκαν για στενότερη στρατιωτική συνεργασία σε συνάντηση στην Απω Ανατολή της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο.

Σε επιφυλακή η Νότια Κορέα

Ο Παρκ δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προτρέπουν τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει σχέδιο εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου.

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο έχοντας αποτύχει δύο φορές φέτος σε αντίστοιχες προσπάθειες.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για εκτόξευση, έχοντας προφανώς λάβει τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι σε επιφυλακή, καθώς η Βόρεια Κορέα όρισε την 18η Νοεμβρίου ως «ημέρα πυραυλικής βιομηχανίας» για να σηματοδοτήσει την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πέρυσι.

Η διήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα είναι η πρώτη από υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εδώ και δυόμισι χρόνια και αποτελεί σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, που περιλαμβάνει επίσης στάση στην Ινδία. Προηγήθηκε περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT