Σύμβουλος Λευκού Οίκου: Λογικό να κρατήσει το Ισραήλ για ένα διάστημα τον έλεγχο της Γάζας

Σύμβουλος Λευκού Οίκου: Λογικό να κρατήσει το Ισραήλ για ένα διάστημα τον έλεγχο της Γάζας

Είναι προβλέψιμο να διατηρήσει και μετά τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός την ευθύνη ασφάλειας στη Λωρίδα, είπε

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιχνη μετακίνησης της Ουάσιγκτον από την αρχική της απόρριψη της πρόθεσης των Ισραηλινών για έλεγχο της Γάζας δείχνει η δήλωση στενού συνεργάτη του προέδρου Μπάιντεν περί προσωρινής παραμονής του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύγκρουσης όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος έκανε δημόσια τέτοια παραδοχή και ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας της Γάζας «επ’ αόριστο χρονικό διάστημα».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν εκ νέου τη Λωρίδα, οπότε τα σχόλια του κ. Νετανιάχου οδήγησαν σε ανησυχίες ότι έθετε τις βάσεις για κάτι τέτοιο. Αυτό οδήγησε σε αρκετές δηλώσεις από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ.

Ωστόσο ο κ. Κίρμπι υιοθέτησε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση χθες Τετάρτη, αποδεχόμενος τη θέση του Ισραήλ ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να παραμείνει υπεύθυνος για την ασφάλεια στη Γάζα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά τον πόλεμο.

«Αλλά για πόσο καιρό και πού και σε ποιο μέγεθος, κλίμακα και εύρος, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε», είπε, προσθέτοντας ότι θα αφήσει τον κ. Νετανιάχου να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «επ’ αόριστον».

Πηγή: Times of Israel, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT