Αύξηση βοήθειας στη Γάζα από τη Γαλλία και μήνυμα Μακρόν για «ανθρωπιστική παύση»

Αύξηση βοήθειας στη Γάζα από τη Γαλλία και μήνυμα Μακρόν για «ανθρωπιστική παύση»

Πρέπει να υπάρξει «ανθρωπιστική παύση» πολύ γρήγορα στη Γάζα, καθώς και ώθηση για κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να υπάρξει «ανθρωπιστική παύση» πολύ γρήγορα στη Γάζα, καθώς και ώθηση για κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία φιλοξενεί σήμερα Πέμπτη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα.

«Στο άμεσο μέλλον, πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Παρίσι.

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί άμεση ανάγκη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε περισσότερη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Οπως είπε, το Παρίσι θα αυξήσει τη βοήθεια από 20 εκατ. ευρώ σε 100 εκατ. ευρώ το 2023.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει «ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας.

Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη για τη Γάζα

Αύξηση βοήθειας στη Γάζα από τη Γαλλία και μήνυμα Μακρόν για «ανθρωπιστική παύση»-1

Η Γαλλία φιλοξενεί τη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα, με τη συμμετοχή περιφερειακών παραγόντων, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου.

Επιπλέον, συμμετέχουν δυτικές δυνάμεις και μέλη της G20 πλην της Ρωσίας, καθώς και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Σταγιέχ, στον οποίο επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico, σχετικά με με τις εξελίξεις στη Γάζα. 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT