Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε για τον κίνδυνο του πολέμου στη Γάζα

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε για τον κίνδυνο του πολέμου στη Γάζα

Ταχύτερη επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα θα περιόριζε τον κίνδυνο. Αντίθετα, συνέχισή της ενδέχεται να οδηγήσει περισσότερους αμάχους στις τάξεις των Παλαιστινίων ενόπλων, προειδοποίησε ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερη επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα θα περιόριζε τον κίνδυνο, ενώ συνέχισή της ενδέχεται να οδηγήσει αμάχους στις τάξεις των Παλαιστινίων ενόπλων, προειδοποίησε ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τόνισε ότι ο δεδηλωμένος στόχος της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα – η πλήρης καταστροφή της Χαμάς που έχει τον έλεγχο στην περιοχή – αφορά σε «αρκετά μεγάλη τάξη» ενόπλων.

Εξήγησε ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στη στόχευση της ανώτερης ηγεσίας της Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχύτερα.

«Νομίζω ότι όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει», ανέφερε ο Μπράουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν φτάσει στην Ιαπωνία την Πέμπτη.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χερσαία και αεροπορική επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου ένοπλοι πέρασαν από τον μικρό θύλακο στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους 240 ως ομήρους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι 10.569 κάτοικοι της Γάζας είχαν σκοτωθεί μέχρι την Τετάρτη, περίπου το 40% ήταν παιδιά, ενώ η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα επιδεικνύει «σαφώς κάποιο λάθος» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Πώς θα βελτιωθεί ο στρατός

Ο Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού στρατού πριν από μόλις ένα μήνα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Ισραήλ συμμορφώνεται με τους νόμους του πολέμου στη Γάζα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περιθώρια να βελτιώσει τις δημόσιες εξηγήσεις του, σχετικά με τις ενέργειές του, καθώς και ότι έθεσε το ζήτημα στον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης με βάση αυτό που βλέπουμε», ανέφερε ο Μπράουν.

«Αυτό για το οποίο μίλησα μαζί του είναι το πώς μπορούμε να εξηγήσουμε – όχι μόνο με τα βίντεο – γιατί χτυπούν συγκεκριμένες τοποθεσίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί μήπως ο υψηλός αριθμός νεκρών Παλαιστινίων αμάχων θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερους στο να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών, ο Μπράουν είπε: «Ναι, πάρα πολύ. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι όσο πιο γρήγορα φτάσεις σε τερματισμό των εχθροπραξιών, τόσο λιγότερες συγκρούσεις έχεις με τον άμαχο πληθυσμό, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να γίνει το επόμενο μέλος της Χαμάς», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ έτοιμο για μακρύ και σκληρό πόλεμο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι η χώρα βρίσκεται σε «σκληρό πόλεμο», ο οποίος θα είναι μακρύς.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, λέγοντας ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, καθώς και ότι κρύβει όπλα και κέντρα επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Μπράουν απέφυγε να υποδείξει στο Ισραήλ ξεκάθαρα σύντομη εκστρατεία και δεν εξέφρασε άποψη ως προς το χρονικό διάστημα που θεωρεί ενδεδειγμένο για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει επιβλέψει εκστρατείες στη Μέση Ανατολή στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μάχης με το Ισλαμικό Κράτος για ανακατάληψη πόλεων στο Ιράκ.

Επισήμανε ωστόσο, ότι η στρατιωτική εκστρατεία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

«(Σχεδόν) κάθε σύγκρουση στην οποία έχω εμπλακεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής μου καριέρας… (έχει) διαρκεί λίγο περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν φανταστεί. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε γι’ αυτό», ανέφερε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT