Διάσκεψη στο Παρίσι: Εκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα 

Διάσκεψη στο Παρίσι: Εκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα 

Ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προκειμένου να τερματιστεί η «αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προκειμένου να τερματιστεί η «αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές».

Προειδοποίησαν, στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι την Πέμπτη ότι η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η διάσκεψη έγινε με σκοπό να συντονιστεί η βοήθεια και να αξιολογηθεί το πώς θα μπορούσε να φτάσει βοήθεια στους τραυματίες.

«Χωρίς κατάπαυση πυρός, άρση της πολιορκίας και αδιάκριτους βομβαρδισμούς και πολέμους, η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών θα συνεχιστεί», επισήμαναν Ηνωμένα Εθνη και Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης κατάπαυσης πυρός, η οποία ισχυρίζεται ότι θα οδηγούσε στην ενίσχυση της Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την ισραηλινή άποψη, προειδοποιώντας ότι κατάπαυση του πυρός θα αποτελούσε ευκαιρία για ανασύνταξη της Χαμάς και ζήτησαν ανθρωπιστικές παύσεις.

Η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, οργάνωσης με παρουσία στη Γάζα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες για τους Παλαιστινίους στη νότια Γάζα, καθώς και ότι απαιτούνται συνεχείς παύσεις μαχών και «όχι μία ώρα (παύση) εδώ ή εκεί».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 10.569 κάτοικοι της Γάζας είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι την Τετάρτη, εκ των οποίων περίπου το 40% ήταν παιδιά.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους περίπου 240 ως ομήρους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Αύξηση της βοήθειας

Στη διάσκεψη καταβάλλονται προσπάθειες για την κινητοποίηση οικονομικών πόρων, καθώς και για βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι ανάγκες αυτές είναι ύψους 1,1 δισ. δολ.

Θα συζητηθεί επίσης η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλες διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια δεν θα φτάνει στα χέρια της Χαμάς.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους φέτος από 20 εκατ. ευρώ σε 100 εκατ. ευρώ.

Η Κύπρος παρουσίασε πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απομάκρυνση των τραυματιών με πλοία.

Αν και η διάσκεψη αναμενόταν να αξιολογήσει την προοπτική δημιουργίας υπαίθριων νοσοκομείων, διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Αίγυπτος είναι απρόθυμη να φιλοξενήσει νοσοκομεία στο έδαφός της, ενώ η εγκατάστασή τους στη Γάζα θα μπορούσε να είναι δύσκολη χωρίς ανθρωπιστική παύση ή κατάπαυση πυρός.

Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη

Στη διάσκεψη συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή».

Η Αίγυπτος από την πλευρά της κατήγγειλε τη «σιωπή» της διεθνούς κοινότητας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT