Σκληρές μάχες στην καρδιά της Γάζας

Σκληρή σύγκρουση, με ανταλλαγή πυρών, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς μέσα στην πόλη της Γάζας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μάχες στην πόλη της Γάζας εντείνονται καθώς ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία προέλασή του.

Πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην περιοχή πλησίον του νοσοκομείου Αλ Κουντς εξελίσσονται σκληρές συγκρούσεις. Χθες Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός είχε γνωστοποιήσει ότι η ηγεσία της Χαμάς κρύβεται σε σήραγγες κάτω από νοσοκομεία.

Τα περισσότερα από τα κτίρια της εν λόγω περιοχής έχουν γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού από την αρχή της επίθεσης.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι στρατιώτες τους έθεσαν υπό τον έλεγχο στρατιωτικό προπύργιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

«Ολοκληρώθηκε η κατάληψη του φυλακίου μετά 10 ώρες μάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι στρατιώτες των IDF εξολόθρευσαν τρομοκράτες, απέσπασαν πολλά όπλα, αποκάλυψαν φρεάτια τρομοκρατικής σήραγγας, συμπεριλαμβανομένου ενός φρεατίου που βρίσκεται κοντά σε ένα νηπιαγωγείο και οδηγεί σε μια εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή», ανέφερε η δήλωση.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς ανέφεραν στο Telegram ότι στόχευαν τις ισραηλινές δυνάμεις σε σειρά από περιοχές της βόρειας Γάζας.

Σε άλλη ανακοίνωση, οι IDF είπαν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς και το ισραηλινό ναυτικό έπληξε θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση στο Κατάρ

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα -την Πέμπτη- μεταξύ των αρχηγών της CIA και της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ.

Στο τραπέζι ετέθησαν οι παράμετροι μίας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, είπε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντούλραχμάν αλ-Θάνι πραγματοποίησαν τη συνάντηση αφού μεσολαβητές του Κατάρ συναντήθηκαν με αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης και συζήτησαν πιθανές παραμέτρους μιας συμφωνίας.

Το πλεονέκτημα της συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία, είπε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση για την επιτρεπόμενη εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα. Το Reuters σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν ασαφές.

Το Κατάρ, χώρα όπου εδρεύουν αρκετοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των προσπαθειών για μεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν

Σε εννέα ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναθεωρώντας προηγούμενο απολογισμό του.

Αρχικά το υπουργείο είχε κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, αργότερα για έξι και επτά από αυτή την επιδρομή, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν ακόμη 14 Παλαιστίνιοι.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι «σημαντική δύναμη του στρατού κατοχής» πραγματοποίησε επιδρομή στην Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στην Τζενίν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT