«Πώς ένα ελαττωματικό drone απέτρεψε την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο»

«Πώς ένα ελαττωματικό drone απέτρεψε την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο»

Την ίδια ώρα όμως ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» ανησυχεί Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ελαττωματικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ μπορεί να είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε στόχο την αεροπορική βάση του Ερμπίλ, διείσδυσε στην αμερικανική αεράμυνα και συνετρίβη στον δεύτερο όροφο του στρατώνα όπου στεγάζονταν Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο μηχανισμός όμως που ήταν φορτωμένος με εκρηκτικά δεν πυροδοτήθηκε. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν: «Σταθήκαμε τυχεροί καθώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μακελειό».

Το περιστατικό ήταν ανάμεσα σε τουλάχιστον 40 ξεχωριστές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που έχουν εξαπολύσει κατά των αμερικανικών δυνάμεων οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε Ιράκ και Συρία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ως απάντηση στην αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

Ο Ντέιβιντ Σένκερ, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ενώ ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμούν μια άμεση σύγκρουση, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Η πιθανότητα ενός μεγάλου χτυπήματος που θα παρασύρει την Αμερική σε σύγκρουση είναι «μια πολύ ρεαλιστική ανησυχία», είπε.

«Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια μεγάλη επίθεση που θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες Αμερικανών» σχολιάζει το Reuters. Μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη σύγκρουση κυρίως στη διασφάλιση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ένοπλοι της Χαμάς –που χρηματοδοτείται από το Ιράν και κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας– εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παίρνοντας περισσότερους από 240 ομήρους. Εκτοτε, το Ισραήλ βομβάρδισε ανελέητα την παράκτια περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αν και χαιρέτισε την επίθεση.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πέταξε στο Ιράκ –όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων– για να πιέσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι να περιορίσει τις πολιτοφυλακές που δρουν εκεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Εκκληση του Ιράκ προς το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει περιορισμένο έλεγχο επί των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, την υποστήριξη των οποίων χρειαζόταν για να κερδίσει την εξουσία πριν από ένα χρόνο και τώρα αποτελούν ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Οι ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003 που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν και τη σουνιτική κυβέρνησή του, εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν.

Για τον Σουντανί, πρόκειται για μια υπόθεση διπλωματίας.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν την Κυριακή, ο πρωθυπουργός πέταξε στην Τεχεράνη για να απευθύνει απευθείας έκκληση στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους για βοήθεια. Ο Σουντανί ζήτησε από τους Ιρανούς να πιέσουν τις πολιτοφυλακές να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, φοβούμενος μια ευρύτερη κλιμάκωση. Οι αξιωματούχοι του είπαν ότι οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και η Τεχεράνη δεν θα παρέμβει, ανέφερε πηγή του Reuters.

To δίλημμα του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τα δικά του διλήμματα, καθώς λαμβάνει μια συνεχή ροή αναφορών για εχθροπραξίες στην περιοχή. Η παρούσα κρίση έχει ξεσπάσει ύστερα από χρόνια απόσυρσης των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να επικεντρωθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα. 

Η αντίδραση του Μπάιντεν είναι προσεκτική μέχρι στιγμής. Διέταξε ολονύκτια πλήγματα σε δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν τον περασμένο μήνα, αλλά δεν διέταξε κανένα πλήγμα στο Ιράκ. Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ακολούθησε ένα παρόμοιο χτύπημα στη Συρία και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν προειδοποίησε: «Προτρέπουμε ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT