Γερμανία: Δεσμεύεται να καταστήσει τον στρατό της «ραχοκοκκαλιά» της άμυνας της Ευρώπης

Γερμανία: Δεσμεύεται να καταστήσει τον στρατό της «ραχοκοκκαλιά» της άμυνας της Ευρώπης

Το Βερολίνο εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές αμυντικής πολιτικής για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία θα ενισχύσει τον στρατό της με στόχο να τον καταστήσει «τη ραχοκοκαλιά της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη», υποσχέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνάς της, καθώς το Βερολίνο εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές αμυντικής πολιτικής για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το 19σέλιδο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει η «Zeitenwende» –η μεγάλη αλλαγή πολιτικής που ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022– για τη λειτουργία της Bundeswehr.

Ως ένα πρώτο βήμα για να επαναφέρει τον στρατό στο ύψος των περιστάσεων ύστερα από δεκαετίες φθοράς μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία δημιούργησε πέρυσι ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά σύγχρονων όπλων και δεσμεύτηκε να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά τουλάχιστον το 2% του εθνικού ΑΕΠ για την άμυνα από το 2024.

«H Γερμανία γίνεται μια “ενήλικη” χώρα όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών, των πρώτων μετά το 2011, όταν το Βερολίνο ανέστειλε τη στρατολόγηση.

«Ως η πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, η Γερμανία πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας», δήλωσε ο Πιστόριους.

Ο Πιστόριους παραδέχθηκε ότι η μετάβαση θα πάρει χρόνο και ότι η Bundeswehr θα είναι αναγκασμένη να θέτει προτεραιότητες για το ορατό μέλλον ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες είχαν εγκαταλειφθεί στρατιωτικές δομές και δυνατότητες.

«Οπως ακριβώς η Γερμανία, ως χώρα πρώτης γραμμής στον Ψυχρό Πόλεμο, είχε επωφεληθεί από την ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων, οι εταίροι μας αναμένουν τώρα από το Βερολίνο να ανταποκριθεί στην ευθύνη του και να ασκήσει ηγετική δράση», έγραψε ο Πιστόριους σε κύριο άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT