Οταν το FBI ερευνούσε τη «συνδρομή» του Μπάιντεν σε γκολφ κλαμπ

Οταν το FBI ερευνούσε τη «συνδρομή» του Μπάιντεν σε γκολφ κλαμπ

Ο Μπάιντεν είχε στενούς δεσμούς με μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της μικρής πολιτείας του Ντέλαγουερ: την οικογένεια Ντου Ποντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο του 2001, οι υπεύθυνοι του Fieldstone Golf Club συμφώνησαν να δεχθούν ένα νέο εξέχον μέλος: τον γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν.

Εκείνη την εποχή, ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας: Από τη μία πλευρά, έκανε προεκλογική εκστρατεία ως ο «Τζο της μεσαίας τάξης» που ταξίδευε με τρένο και προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα ως «ένα από τα φτωχότερα μέλη του Κογκρέσου». Από την άλλη, ο Μπάιντεν είχε στενούς δεσμούς με μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της μικρής πολιτείας του Ντέλαγουερ: την οικογένεια Ντου Ποντ, ιδρυτές της εταιρείας χημικών με έδρα το Γουίλμινγκτον. 

Τότε προέκυψε μια νέα ευκαιρία: να γίνει μέλος στη νέα λέσχη γκολφ, η οποία ιδρύθηκε από μια κληρονόμο της οικογένειας, προσφέροντας στον Μπάιντεν ένα ιδιαίτερο προνόμιο που συνεχίζει να απολαμβάνει μέχρι σήμερα. Τα αρχεία δείχνουν ότι έχει επισκεφθεί το Fieldstone τουλάχιστον 22 φορές ως πρόεδρος, με πιο πρόσφατη την τελευταία φορά που έπαιξε έναν γύρο γκολφ και δείπνησε εκεί τον Αύγουστο.

Το γεγονός ότι έγινε μέλος στη λέσχη το 2001 γέννησε ερωτήματα για το FBI το οποίο έκανε έρευνες επί σειρά ετών για την ιδρύτρια της λέσχης γκολφ Fieldstone, Λιζα Ντιν Μόσλι, αναφορικά με δάνεια εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν τοπικό αξιωματούχο τη βοήθεια του οποίου εκείνη είχε ζητήσει για να πάρει άδεια για το γήπεδο γκολφ.

Ως αποτέλεσμα, για περίπου ένα μήνα το 2007, το FBI διερεύνησε αν ο Μπάιντεν, τότε γερουσιαστής, είχε οποιοδήποτε όφελος από αυτήν την υπόθεση και αν θα έπρεπε να το είχε αποκαλύψει. 

Η έρευνα σε έναν εν ενεργεία γερουσιαστή των ΗΠΑ απαιτούσε ανώτερη έγκριση από αξιωματούχους στο Γουίλμιγκτον, στη Βαλτιμόρη και στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Εν τέλει, η έρευνα έκλεισε χωρίς να υπάρξουν εντάλματα για αδικήματα του Μπάιντεν είτε της Μόσλι, η οποία πέθανε το 2016.

Δεν είναι σαφές αν ο Μπάιντεν ήταν ενήμερος για την έρευνα του FBI, η οποία ξεκίνησε σε μια κρίσιμη περίοδο της καριέρας του, περίπου την εποχή που γνωστοποιούσε ότι θα διεκδικούσε την προεδρία, το 2008, πριν τελικά γίνει αντιπρόεδρος. 

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT