Γάζα: Η μάχη και τα διλήμματα για το νοσοκομείου της Αλ Σίφα

Γάζα: Η μάχη και τα διλήμματα για το νοσοκομείου της Αλ Σίφα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός του Ισραήλ προσεγγίζει όλο και εγγύτερα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπου οι IDF ισχυρίζονται ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν το κέντρο διοίκησής τους.

Η επικείμενη σύγκρουση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα ερμηνευθούν οι διεθνείς νόμοι για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων και τους χιλιάδες εκτοπισμένους που βρίσκονται εκεί.

Το Ισραήλ δεν έχει περιγράψει τα σχέδιά του για το νοσοκομείο, αλλά διαμηνύει ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η διάλυση της υποδομής διοίκησης της Χαμάς.

Εδώ και μέρες, ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν σήραγγες στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο της ισλαμιστικής ομάδας.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε στρατόπεδα προσφύγων, ιατρικά κομβόι και πλησίον νοσοκομείων έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων από τους βασικούς δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ σχετικά με την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, υπό τη διοίκηση της Χαμάς, υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 10.800 Παλαιστίνιους.

Την Πέμπτη, κάτοικοι της πόλης της Γάζας είδαν ισραηλινά τανκς περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το εν λόγω νοσοκομείο για να κρύψει θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σήραγγας. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν εντός και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπός τους, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η Χαμάς, οι υγειονομικές αρχές και οι διευθυντές του Αλ Σίφα αρνήθηκαν ότι κρύβεται στρατιωτική υποδομή μέσα ή κάτω από το νοσοκομειακό συγκρότημα και δήλωσαν ότι θα καλωσόριζαν κάθε διεθνή επιθεώρηση της εγκατάστασης.

Το διεθνές δίκαιο και η σειρά των διλημμάτων

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ στόχευσε ένα ασθενοφόρο έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε μαχητές της Χαμάς. Γιατροί είπαν ότι το ασθενοφόρο προσπαθούσε να απομακρύνει τραυματίες και η έκρηξη σκότωσε 15 ανθρώπους.

«Γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία είναι προστατευόμενα κτίρια βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιζ Θρόσελ. Η κατάσταση περιπλέχθηκε από τους ισχυρισμούς ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς, «κάτι που θα παραβίαζε επίσης το διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο, «ανεξάρτητα από τις ενέργειες της μιας πλευράς, για παράδειγμα τη χρήση νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς, η άλλη πλευρά πρέπει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν είπε, στις 30 Οκτωβρίου, ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να επιδείξει τη σωστή εφαρμογή των αρχών της διάκρισης, της προφύλαξης και της αναλογικότητας».

Αν και η προστασία –βάσει του διεθνούς δικαίου– θα μπορούσε να χαθεί, ισχυρίστηκε ότι «το βάρος της απόδειξης, ότι χάθηκε δηλαδή το προστατευτικό καθεστώς, βαρύνει αυτούς που εξαπολύουν την επίθεση».

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT