Από το γραφείο στο «μέτωπο»: Πώς το Ισραήλ χάνει 600 εκατ. δολάρια τη βδομάδα

Από το γραφείο στο «μέτωπο»: Πώς το Ισραήλ χάνει 600 εκατ. δολάρια τη βδομάδα

Χιλιάδες απουσιάζουν από την εργασία τους, είτε επειδή κλήθηκαν ως έφεδροι είτε λόγω εκκένωσης της περιοχής όπου κατοικούσαν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία χιλιάδων εργαζομένων από τις δουλειές τους λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ κοστίζει στην οικονομία περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του εβδομαδιαίου ΑΕΠ της χώρας. 

Το ερευνητικό τμήμα της Τράπεζας ανέλυσε το εβδομαδιαίο κόστος της μείωσης της προσφοράς εργασίας κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Η απουσία των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας τους αποδόθηκε σε τρεις παράγοντες: στην επιστράτευση των εφέδρων, στην εκκένωση περιοχών και στο κλείσιμο των σχολείων, πράγμα που δυσκόλεψε τους γονείς στο να εργάζονται καθημερινά. 

Ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει περισσότερους από 300.000 εφέδρους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας και άλλου είδους επιχειρήσεις. Παράλληλα, πάνω από 200.000 πολίτες έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις κοινότητες για λόγους ασφαλείας, τόσο κοντά στη Γάζα όσο και στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο. 

Στο μεταξύ, το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του πολέμου εκτιμάται ότι οδήγησε 310.000 γονείς να απουσιάζουν από την εργασία τους. Ακόμα 210.000 υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι αλλά με μειωμένη αποτελεσματικότητα, καθώς έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους. 

Σημειώνεται ότι η ανάλυση της Τράπεζας του Ισραήλ επικεντρώνεται στον υπολογισμό του οικονομικού κόστους της απουσίας των εργαζομένων σε όρους κόστους εργασίας και όχι σε όρους απώλειας προϊόντος. Επίσης, δεν περιλαμβάνει το κόστος των εργαζομένων που βγήκαν σε άδεια άνευ αποδοχών και την αποχώρηση των Παλαιστίνιων και ξένων εργαζομένων. 

Με πληροφορίες από Time of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT