Πορτογαλία: Στις 10 Μαρτίου οι πρόωρες εκλογές

Πορτογαλία: Στις 10 Μαρτίου οι πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε σήμερα την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών που δρομολογούνται έπειτα από την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από τις επαφές που είχε με τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και το Κρατικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ανακοίνωσε σήμερα την ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δρομολογούνται πια για τις 10 Μαρτίου του 2024, έπειτα από την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα προχωρήσει στη διάλυση του τρέχοντος κοινοβουλίου όχι τώρα αλλά μετά την τελική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2024 που αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2015, ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται στενοί του συνεργάτες.  

H Πορτογαλία είχε πάει σε βουλευτικές εκλογές για τελευταία φορά πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2022, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα να επικρατεί τότε εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,4%.

Οι επόμενες εκλογές κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν στη χώρα το 2026 αλλά στη σκιά του σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και αυτό που μένει πια να φανεί είναι αν επηρεαστούν αρνητικά και τα ποσοστά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Κόστα έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT