Γάζα: Σκληρό παζάρι για τους ομήρους – Διαφωνίες εντός Ισραήλ για την εκεχειρία

Γάζα: Σκληρό παζάρι για τους ομήρους – Διαφωνίες εντός Ισραήλ για την εκεχειρία

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Νετανιάχου και τη Μοσάντ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τη βασανιστική προέλασή του προς το κέντρο της πόλης της Γάζας, συναντώντας σφοδρή αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, άρχισε να διαγράφεται η πρώτη, αμυδρή ακτίνα ελπίδας ύστερα από 33 ημέρες αιματοχυσίας: υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχθηκε να προχωρήσει σε τετράωρες, επαναλαμβανόμενες παύσεις των εχθροπραξιών, ώστε οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν προς συγκριτικά ασφαλέστερες περιοχές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αυτή η εξέλιξη υπήρξε αποτέλεσμα πίεσης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε να λαμβάνει δημοσίως αποστάσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είχε ζητήσει παύση των εχθροπραξιών για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών. Ερωτηθείς αν ένιωθε απογοητευμένος από τον Νετανιάχου, απάντησε: «Πήρε λίγο παραπάνω χρόνο από ό,τι ήλπιζα».

Νωρίτερα είχε λάβει χώρα στην Ντόχα του Κατάρ μια άλλη σοβαρή εξέλιξη. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών) Νταβίντ Μπάρνεα και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι είχαν τριμερή συνάντηση στην πρωτεύουσα του Εμιράτου, που διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση συμφωνίας για την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός για μία έως δύο ημέρες, στη διάρκεια της οποίας θα μεταφερθούν σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Απελευθέρωση ξένων

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι η Χαμάς είχε προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, κυρίως ξένης υπηκοότητας, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου απέρριψε την προσφορά. Οι έμμεσες (μέσω Κατάρ) διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς έφεραν στην επιφάνεια διαφωνίες στο εσωτερικό της ισραηλινής ηγεσίας, με τη Μοσάντ και αρκετούς στρατηγούς να πιέζουν για την ταχύτερη δυνατή απελευθέρωση ομήρων, και τον Νετανιάχου, υποστηριζόμενο από τα «γεράκια» της κυβέρνησης και του στρατού, να κρατάει αδιάλλακτη στάση. Η Μοσάντ είναι εκείνη που, παραδοσιακά, έχει τον πρώτο ρόλο σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη συνεχίστηκαν οι καταιγιστικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί που είχαν στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή 10.812 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 4.412 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Παράλληλα συνεχίζονταν οι σφοδρές οδομαχίες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να προωθηθούν προς το κέντρο της πόλης. Βλήματα του ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν στόχους κοντά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, το Σίφα και το Αλ Κουντς, όπου πέραν των ασθενών αναζητούν άσυλο και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

Τετράωρη παύση εχθροπραξιών στη Γάζα με πίεση του Τζο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Μάχες στην Τζαμπάλια

Δεκάωρη μάχη έλαβε χώρα στο δυτικό άκρο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια, που αποτέλεσε, τις προηγούμενες ημέρες, στόχο επανειλημμένων, φονικών βομβαρδισμών, προτού ο ισραηλινός στρατός καταφέρει να εξουδετερώσει μια προφυλακή της Χαμάς, σκοτώνοντας πολλούς μαχητές της. Απεσταλμένοι διεθνών Μέσων που μπήκαν μαζί με τον ισραηλινό στρατό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας περιέγραφαν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής, χωρίς κανένα ίχνος ζωής, στην πόλη Μπέιτ Χανούν, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 35.000 κατοίκων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες είχαν σκοτωθεί 34 άνδρες του στη διάρκεια της χερσαίας εισβολής.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές σε πόλεις της Δυτικής Οχθης, που διοικείται όχι από την ισλαμική Χαμάς, αλλά από την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 20 άλλοι τραυματίστηκαν σε χθεσινή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 176 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης.

Οι τρομακτικές διαστάσεις που αποκτά η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα εντείνουν τις διεθνείς αντιδράσεις και τις πιέσεις στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η έλλειψη καθαρού νερού και οι κακές συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων Παλαιστινίων έχουν ήδη προκαλέσει εξάπλωση μολυσματικών νόσων (ψώρα, ανεμοβλογιά, ψείρες κ.ά.), αναπνευστικών παθήσεων και περισσότερες από 33.000 περιπτώσεις διάρροιας, κυρίως σε παιδιά.

Στο Παρίσι, εκπρόσωποι 80 χωρών συμμετείχαν σε ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών και τόνισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι. Νωρίτερα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Πέτρα ντε Σούτερ, είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπους» τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς της Γάζας. Εξάλλου, η Κάρλα ντελ Πόντε και ο Γκράχαμ Μπλιούιτ, εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ζήτησαν να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ.

«Πορείες μίσους»

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία άρθρο της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν στην εφημερίδα Times, με το οποίο κατηγορεί την αστυνομία του Λονδίνου ότι προστατεύει τον «φιλοπαλαιστινιακό όχλο», χαρακτηρίζοντας «πορείες μίσους» τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους αμάχους της Γάζας. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της μητροπολιτικής αστυνομίας να επιτρέψει τη διοργάνωση πορείας αύριο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία η Βρετανία τιμά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το επίμαχο άρθρο δεν είχε την έγκριση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης προς την υπουργό Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT