ΟΗΕ προς Ισραήλ: Προστατεύστε τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη

ΟΗΕ προς Ισραήλ: Προστατεύστε τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη

«Βρίσκονται εκτεθειμένοι σε όλο και περισσότερη βία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με τη Χαμάς τον περασμένο μήνα», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε, σήμερα Παρασκευή, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη.

«Βρίσκονται εκτεθειμένοι σε όλο και περισσότερη βία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με τη Χαμάς τον περασμένο μήνα», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν.

Οπως τόνισε ο Τουρκ, τουλάχιστον 176 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 43 παιδιά και μία γυναίκα, έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τις αρχές Οκτωβρίου. Και τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών εποίκων.

Πριν από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, με περίπου 200 νεκρούς.

«Είναι καθήκον του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι όλα τα περιστατικά βίας θα διερευνώνται άμεσα και αποτελεσματικά», τόνισε ο Τουρκ.

«Η συνεχιζόμενη εκτεταμένη ατιμωρησία για τέτοιες παραβιάσεις είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη και αποτελεί σαφή παραβίαση της υποχρέωσης του Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Κυνική» η απόφαση για τετράωρες παύσεις

Εν τω μεταξύ, η Φρντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τετράωρες παύσεις στις μάχες ως «πολύ κυνική και σκληρή».

«Υπήρξαν συνεχείς βομβαρδισμοί, 6.000 βόμβες κάθε εβδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αυτό το μικροσκοπικό κομμάτι γης όπου οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής έπειτα από αυτό που κάνει το Ισραήλ», δήλωσε η Αλμπανέζε σε δημοσιογράφους στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Associated Press.

«Τέσσερις ώρες κατάπαυση του πυρός, ναι, για να αφήσουμε τους ανθρώπους να αναπνεύσουν και να θυμηθούν ποιος είναι ο ήχος της ζωής χωρίς βομβαρδισμούς πριν αρχίσουν να τους βομβαρδίζουν ξανά. Είναι πολύ κυνικό και σκληρό», τόνισε.

Τα σχόλιά της έρχονται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τις πολύωρες παύσεις σε τμήματα της βόρειας Γάζας, για να επιτρέψει στον κόσμο να φύγει. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Σε απάντηση της αμερικανικής ανακοίνωσης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε σχέδια για βραχυπρόθεσμες παύσεις στις μάχες στη Γάζα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και να συμφωνούνται από όλες τις πλευρές προκειμένου να είναι «πραγματικά αποτελεσματικές».

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT