Τουρκία: Πρόθεση παρέμβασης Ερντογάν στη δικαιοσύνη διά του Συντάγματος

Τουρκία: Πρόθεση παρέμβασης Ερντογάν στη δικαιοσύνη διά του Συντάγματος

Αρωμα παρέμβασης στην τουρκική δικαιοσύνη έχουν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα παρέμβασης στην τουρκική δικαιοσύνη έχουν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με δικαστικές αποφάσεις, εκτοξεύοντας επικρίσεις και λέγοντας ότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στον δικαστικό τομέα.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο κ. Ερντογάν είπε ότι πρέπει να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ δύο κορυφαίων δικαστηρίων στη χώρα και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω τροποποίησης των συνταγματικών προβλέψεων.

Δικαστική διελκυστίνδα

Την Τετάρτη το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι συνέταξε ποινικές διώξεις εναντίον μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο δικηγόρος Τσαν Αταλάι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ο 47χρονος ήταν ένας από τους επτά κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν πέρυσι σε 18 χρόνια φυλάκιση, στο πλαίσιο μιας άκρως αμφιλεγόμενης δίκης που καταδίκασε επίσης τον βραβευμένο φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα με ισόβια κάθειρξη.

Ο κ. Καβάλα κρίθηκε τότε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης με τη φερόμενη χρηματοδότηση διαδηλώσεων του 2013 κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Η φυλάκισή του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Τώρα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προφανώς δεν ήταν της αρεσκείας του Τούρκου προέδρου. «Δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κάνει πολλά λάθη στη σειρά σε αυτό το σημείο, κάτι που μας στενοχωρεί σοβαρά», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με κείμενο της συνέντευξης που δημοσίευσε το γραφείο του την Παρασκευή.

Τουρκία: Πρόθεση παρέμβασης Ερντογάν στη δικαιοσύνη διά του Συντάγματος-1

Το ανώτατο εφετείο, γνωστό ως Yargitay, είπε στην καταγγελία του ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα υπέρ της απελευθέρωσης του βουλευτή, από τον περασμένο Μάιο, Τσαν Αταλάι ήταν αντισυνταγματική.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμήσει το βήμα που έκανε το Ακυρωτικό Δικαστήριο για αυτό το θέμα», είπε ο κ. Ερντογάν χθες Πέμπτη.

«Ανεπαρκές» το Σύνταγμα

«Η λύση στη διαμάχη για την εξουσία βρίσκεται στο Σύνταγμα, αλλά το σημερινό μας Σύνταγμα είναι ανεπαρκές από αυτή την άποψη», είπε την Παρασκευή ο κ. Ερντογάν σε τελετή στην Αγκυρα.

«Η ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα είναι προφανής. Είναι προφανές ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα και όχι θέμα καθημερινής πολιτικής», πρόσθεσε, σημειώνοντας την από καιρό θέση του ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να εισαγάγει ένα νέο Σύνταγμα.

Πηγή: Reuters, France 24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT