Μαχμούντ Αμπάς: Η Παλαιστινιακή Αρχή έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στη Γάζα

Μαχμούντ Αμπάς: Η Παλαιστινιακή Αρχή έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στη Γάζα

Ετοιμη να αναλάβει ευθύνες στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Oχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, δηλώνει η Παλαιστινιακή Αρχή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Oχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.

Η δήλωση του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής έρχεται σε μία περίοδο που σενάρια για την επόμενη μέρα στη Γάζα, μετά τη λήξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, έρχονται στο φως. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. 

«Αξιόπιστη» δύναμη

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη για να προλαμβάνονται κίνδυνοι και να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως της 7ης Οκτωβρίου, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακος θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».

«Πρέπει να βρούμε κυβέρνηση, πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει. Επέμεινε στο ότι «θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».

Αδύναμη εξουσία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του Νετανιάχου ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακο «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Παλαιστινιακή Αρχή αναλάμβανε τον έλεγχο της Γάζας, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα γινόταν αποδεκτή η εξουσία της ή αν θα ήταν σε θέση να την επιβάλει.

Καθώς όποια κυβέρνηση εγκατασταθεί από τον ισραηλινό στρατό ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των κατοίκων.

Η εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ήδη ευρέως αμφισβητούμενη στη Δυτική Οχθη, λόγω της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την πίεση των ισραηλινών αρχών, ενώ κατηγορείται ως αναποτελεσματική και διεφθαρμένη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT