Ε.Ε.: Νέες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Υπό εξέταση ο θαλάσσιος διάδρομος

Ε.Ε.: Νέες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Υπό εξέταση ο θαλάσσιος διάδρομος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, έξι νέες πτήσεις «γέφυρα» θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέες πτήσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν έξι νέες πτήσεις «γέφυρα» θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα δύο πτήσεις από το Μπρίντιζι της Ιταλίας θα αναχωρήσουν σήμερα και αύριο μεταφέροντας 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μια δωρεά της Ε.Ε προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Το εν λόγω φορτίο περιλαμβάνει είδη υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως κινητή μονάδα αποθήκευσης, και άλλα είδη που θα ενισχύσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που διαμένουν στη Γάζα.

Αλλες τρεις πτήσεις πρόκειται να αναχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα από το Βουκουρέστι μεταφέροντας υλικά καταφυγίων, όπως σκηνές και στρώματα, που αποτελούν «δωρεά της Ρουμανίας. Μια ακόμα πτήση θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Οστάνδης του Βελγίου μέσα στον μήνα μεταφέροντας προμήθειες από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους συναφείς εταίρους της Ε.Ε.

Συνολικά, όπως επισημαίνει, η Κομισιόν 14 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέροντας 550 τόνους επείγουσας βοήθειας προς τους ανθρώπους στη Γάζα, που μεταφέρονται στην Αίγυπτο και μετέπειτα στο σημείο διέλευσης των συνόρων της Ράφα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν η βοήθεια μεταφέρεται στον Βορρά ή στον Νότο.

Υπό εξέταση η πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο

Παράλληλα και σε συνέχεια της χθεσινής διάσκεψης στο Παρίσι, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι ήδη εξετάζεται η πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά προς το παρόν θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά θέματα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «εργαζόμαστε για συμπληρωματικές διαδρομές, όπως ένας θαλάσσιος διάδρομος». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε ανέκαθεν ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής του παλαιστινιακού λαού. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ανθρωπιστικές ανάγκες του λαού της Γάζας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανώνουμε περισσότερες πτήσεις βοήθειας για να προσφέρουμε βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Οκτώ πτήσεις που μεταφέρουν τις απαραίτητες προμήθειες έχουν ήδη φτάσει στην Αίγυπτο και άλλες έξι έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες».

Η Ε.Ε. έχει τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς στη Γάζα, η οποία ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθούν οι εταίροι της σε ό,τι αφορά την προσφορά ανθρωπιστικού έργου εκεί.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, ζητούν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την παροχή βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Επιχείρηση «αερογέφυρας»

Η Ε.Ε. ξεκίνησε αυτή την ανθρωπιστική επιχείρηση «αερογέφυρας» για να βοηθήσει τους πληγέντες από την κρίση, διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού που παρέχεται στους εταίρους της, δηλαδή ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Από τις 16 Οκτωβρίου, 8 πτήσεις που μετέφεραν πάνω από 372 τόνους βοήθειας έχουν ήδη φτάσει στην Αίγυπτο. Οι περισσότερες από αυτές τις προμήθειες έχουν ήδη παραδοθεί στη Γάζα από ανθρωπιστικές οργανώσεις-εταίρους της Ε.Ε. Επιπλέον, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. έχει ενεργοποιηθεί για να προσφέρει υποστήριξη στις πτήσεις επαναπατρισμού από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Ε.Ε παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστινίους που έχουν ανάγκη από το 2000, υποστηρίζοντας ευάλωτες οικογένειες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT