Οι Σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έδωσαν χθες για ακόμα μια φορά το «παρών» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς με μία εκτόξευση πυραύλου, που καταρρίφθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow-3 κατά βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Το Arrow-3 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και ο πύραυλος δεν κατάφερε να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα βομβάρδισε στη Συρία «θέσεις της οργάνωσης που ευθύνεται για το ευθύ πλήγμα κατά σχολικού κτιριακού συγκροτήματος στο Εϊλάτ», τη νοτιότερη πόλη της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτή η επίθεση στο Εϊλάτ έγινε σήμερα το πρωί με πτητικό μέσο, με τους Ισραηλινούς να μην προσδιορίζουν ούτε την προέλευση της εκτόξευσης ούτε το όνομα της οργάνωσης που ευθύνεται για αυτήν.
Ο πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης και το πτητικό μέσο που έπληξε το σχολείο στο Εϊλάτ συνθέτουν μία νέα, ενδιαφέρουσα εικόνα του «νοτίου μετώπου» στην Ερυθρά Θάλασσα – την πιο σημαντική πρωτοτυπία του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Ο ισραηλινός συσχετισμός του μετώπου «του Νότου» με εκείνο «του Βορρά» παρουσιάζει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία.
Αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται ξεκάθαρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, είναι ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός της δράσης των διαφόρων ένοπλων οργανώσεων που έχουν θέσει στο στόχαστρο το Ισραήλ είναι πολύ ευρύτερος, σε σχέση με όσα είχαμε υπόψη μας μέχρι τώρα.
Ολοένα και πιο συχνά, γίνεται λόγος τελευταία για τη «Χαμάς του Νοτίου Λιβάνου» και το «ένοπλο σκέλος της Χαμάς στη Δυτική Οχθη»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τρόπο σχεδόν ανεπαίσθητο, η ισραηλινή «στρατιωτική/δημοσιογραφική ορολογία» το τελευταίο επταήμερο έχει σταδιακά μεταβληθεί. Ολοένα και πιο συχνά, γίνεται λόγος τελευταία για τη «Χαμάς του Νοτίου Λιβάνου» και το «ένοπλο σκέλος της Χαμάς στη Δυτική Οχθη».
Είχε προκαλέσει έκπληξη
Αυτή η επικαιροποιημένη ονοματοδοσία της παλαιστινιακής οργάνωσης θυμίζει μια εξέλιξη που είχε προκαλέσει έκπληξη στο Ισραήλ, όταν τον Μάιο του 2021 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά η «Ισλαμική Τζιχάντ του Νοτίου Λιβάνου», λίγο πριν λήξει η τότε στρατιωτική αναμέτρηση Ισραήλ-Γάζας.
Οι Χούθι της Υεμένης δεν σχετίζονται μόνο ιδεολογικά με τις ομόδοξες οργανώσεις που δρουν στη Συρία. Σχετίζονται και επιχειρησιακά.
Αντιστοίχως λοιπόν, με τη σημερινή «επιμελώς αόριστη» στρατιωτική ανακοίνωση, τονίζεται το γεγονός ότι οι Χούθι της Υεμένης δεν σχετίζονται μόνο ιδεολογικά με τις ομόδοξες οργανώσεις που δρουν στη Συρία. Σχετίζονται και επιχειρησιακά.
Το Ιράν είναι ο ιθύνων νους
Το σημερινό ισραηλινό υπονοούμενο σαφώς υποδηλώνει ότι το Ιράν είναι ο ιθύνων νους που δίνει το πράσινο φως για τις συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που σημειώνονται τόσο από την Ερυθρά Θάλασσα όσο και από τη Συρία, τη στιγμή μάλιστα που, κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, η ένταση του άτυπου μετώπου μεταξύ Ισραήλ-Νοτίου Λιβάνου και Συρίας έχει αυξηθεί, προσφέροντας περαιτέρω λογικά επιχειρήματα στην ίδια συλλογιστική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή «Ημέρα Μνήμης των Ιερομαρτύρων», μία ημέρα που η Χεζμπολάχ καθιέρωσε ως ημέρα-ορόσημο για τη δράση της.
Οι εκδηλώσεις μνήμης αρχίζουν απόψε, με τη δύση του ηλίου, και κορυφώνονται αύριο, 11 Νοεμβρίου, με την καθιερωμένη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, που θα μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Manar στις 3 το μεσημέρι. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση της έντασης στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και τον ισραηλινό συσχετισμό των επιθέσεων από την Υεμένη (στον Νότο) με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις στον Βορρά (Συρία), καταλήγουμε στην εκτίμηση ότι η αυριανή 11η Νοεμβρίου τείνει να αναδειχθεί σε μία σημαντική «ημέρα-βαρόμετρο», που θα μας καταδείξει σε ποια από τις δύο πραγματικότητες θα οδηγηθούμε:
Είτε θα επιβεβαιώσει το διάγγελμα Νασράλα της περασμένης Παρασκευής (3/11), που διέψευδε τις φήμες περί πρόθεσης διεύρυνση του πολέμου και μιλούσε για «διεξαγωγή πολέμου φθοράς κατά του Ισραήλ, με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».
Είτε θα αποκαλύψει την πρόθεση του περιφερειακού σιιτικού παράγοντα (και του Ιράν) ο πόλεμος στη Γάζα να γενικευθεί περαιτέρω.
Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο
Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.