Φον ντερ Λάιεν: Τι απαντά για το ταξίδι στην Κρήτη και την πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη

Φον ντερ Λάιεν: Τι απαντά για το ταξίδι στην Κρήτη και την πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη

Σε επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως θεωρεί ως μέρος των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση της «να χτίζει και να διατηρεί στενές σχέσεις εργασίας με τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και συγκεκριμένα με μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απαντητική επιστολή προς την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί ντ’ Ιν Βελτ σχετικά με τις διακοπές, που έκανε το καλοκαίρι ως καλεσμένη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, προχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συγκεκριμένα, σε επιστολή με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως θεωρεί ως μέρος των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση της «να χτίζει και να διατηρεί στενές σχέσεις εργασίας με τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και συγκεκριμένα με μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παράλληλα, τονίζει ότι «οι σχέσεις αυτές απαιτούν επίσημες συναντήσεις, αλλά πολλές φορές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ανεπίσημο ή ιδιωτικό επίπεδο». «Μια προσωπική πρόσκληση από επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης» αναφέρει ότι αποτελεί μια «ιδιαίτερη ευγενή πράξη, αλλά τίποτα ασυνήθιστο για τις πολιτικές ή διπλωματικές σχέσεις».

Σχετικά με την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι «η προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επέτρεψε ενδελεχείς συζητήσεις και καλύτερη κατανόηση για αρκετά θέματα». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτει άλλωστε ότι «αυτού του είδους οι επαφές και οι συζητήσεις είναι ωφέλιμες για τις δύο πλευρές και ούτε διακινδυνεύουν την ανεξαρτησία μου ως προέδρου της Κομισιόν, ούτε την ανεξαρτησία του Έλληνα πρωθυπουργού». Μάλιστα, απευθυνόμενη ευθέως στην Ολλανδή ευρωβουλευτή τονίζει ότι «η σύγκριση ενός πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων που κάνετε στην επιστολή σας είναι ανακριβής, κατά την άποψή μου».

Και προσθέτει πως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και στο ερώτημα εάν αυτές προήλθαν από την Κομισιόν για την παραμονή της στην Κρήτη, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «επωφελήθηκα ως είθισται από την προστασία της διεύθυνσης ασφάλειας της Επιτροπής, που εξασφαλίζει τη διαρκή προστασία μου καθημερινά και επί 24 ώρες». Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Σοφί ντ’ ιντ Βελτ σχετικά με πρόσβαση «σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με ανησυχίες και ερωτηματικά που εγείρετε στην ανωτέρω επιστολή» έχουν ήδη καταγραφεί αρμοδίως, καταλήγει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά της, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Ολλανδή ευρωβουλευτής απαντά ότι «με κάθε σεβασμό, αλλά ουσιαστικά διαφωνώ». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επωμίζεται την ευθύνη της «αστυνόμευσης» των κρατών μελών και εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως οι σχέσεις δεν είναι διπλωματικές εκ φύσεως» προσθέτει η Σοφί ντ’ ιντ Βελτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT