ΗΠΑ: Ο αρχηγός του Στρατού δεν «βλέπει» εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

ΗΠΑ: Ο αρχηγός του Στρατού δεν «βλέπει» εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

Οι παρατηρήσεις του Τσαρλς Μπράουν έγιναν καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να διαχειρισθούν τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις τους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Κίνα θέλει να εισβάλει στην Ταϊβάν, αμβλύνοντας τη ρητορική για τον κίνδυνο πολέμου που έχει αναστατώσει άλλες χώρες της περιοχής καθώς και επενδυτές.

«Πιστεύω ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει στην πραγματικότητα να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους για να το κάνει αυτό», δήλωσε ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Επισημαίνοντας τη δυσκολία στρατιωτικής απόβασης στην Ταϊβάν, ο Μπράουν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να δώσουν προσοχή σε άλλες προσπάθειες του Κινέζου ηγέτη να αυξήσει την πίεση στη χώρα «είτε είναι στρατιωτικά είτε διπλωματικά είτε οικονομικά».

Οι παρατηρήσεις του Μπράουν έγιναν καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να διαχειρισθούν τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Σι αναμένεται να συναντηθούν στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στο Σαν Φρανσίσκο την επόμενη εβδομάδα – μόλις η δεύτερη συνάντησή τους ως ηγέτες.

Ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, τότε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, εκτιμούσε τον Μάρτιο του 2021 ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ταϊβάν μέχρι το 2027. Ο διάδοχός του, ναύαρχος Τζον Ακίλινο είχε τονίσει ότι η απειλή μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν είναι «μεγαλύτερη από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι». 

Τα τελευταία χρόνια, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει αυξήσει τους ελιγμούς γύρω από την Ταϊβάν, συνδυάζοντας μια στρατιωτική εκστρατεία εκφοβισμού με ασκήσεις που ακονίζουν τις δεξιότητες που χρειάζεται για όλο και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT