ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το B – 21 «Raider» της Πολεμικής Αεροπορίας

ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το B – 21 «Raider» της Πολεμικής Αεροπορίας

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 100 από τα αεροσκάφη και να αρχίσει να αντικαθιστά τα βομβαρδιστικά B-1 και B-2

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βομβαρδιστικό B-21 «Raider» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με το εντυπωσιακό σχήμα πραγματοποίησε την Παρασκευή την πρώτη του πτήση, που θεωρείται το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη ενός νέου στόλου βομβαρδιστικών stealth μεγάλου βεληνεκούς με πυρηνικές ικανότητες.

Το B-21 απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της Northrop στο εργοστάσιο 42 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Παλμντέιλ της Καλιφόρνιας τα ξημερώματα της Παρασκευής, προσφέροντας μια πρώτη ματιά στο νέο βομβαρδιστικό που αναπτύχθηκε υπό αυστηρή ασφάλεια.

ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το B – 21 «Raider» της Πολεμικής Αεροπορίας-1
Reuters

ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το B – 21 «Raider» της Πολεμικής Αεροπορίας-2
Reuters

Τα αεροσκάφη προβλέπεται να κοστίσουν 750 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία έχει κρατήσει άλλες πληροφορίες για τις τιμές απόρρητες, «γεγονός που καθιστά δύσκολη την επικύρωση του προτεινόμενου κόστους», ανέφερε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου σε έκθεση του 2021.

Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 100 από τα αεροσκάφη και να αρχίσει να αντικαθιστά τα βομβαρδιστικά B-1 και B-2. Η λειτουργία του B-1 κοστίζει περίπου 60.000 δολάρια ανά ώρα και του B-2 περίπου 65.000 δολάρια ανά ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Το B-21 παρουσιάστηκε δημοσίως τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά η προσμονή για την πρώτη του πτήση διαρκούσε χρόνια.

Το 2019, ένας κορυφαίος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας άφησε να εννοηθεί ότι το βομβαρδιστικό θα μπορούσε να πετάξει τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά η υπηρεσία μετέφερε αργότερα την ημερομηνία αυτή στα μέσα του 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT