Στον αστερισμό του αντισημιτισμού η Γαλλία

Στον αστερισμό του αντισημιτισμού η Γαλλία

Προκαλεί αντιδράσεις η Λεπέν με τη συμμετοχή της στην αυριανή διαδήλωση – Κρούσματα, βίας και στον Καναδά με επιθέσεις εναντίον δύο εβραϊκών σχολείων στο Μόντρεαλ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία η πρόθεση της Μαρίν Λεπέν να συμμετάσχει στην αυριανή διαδήλωση κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι, αφού οι επικριτές της κατηγορούν το ακροδεξιό κόμμα της ότι δεν έχει αποκηρύξει την αντισημιτική του κληρονομιά. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, πολλά κόμματα και πολίτες σκοπεύουν να πάρουν μέρος στην κυριακάτικη πορεία, στην οποία θα δώσει το «παρών» και η Λεπέν. Τα υπόλοιπα κόμματα όμως θεωρούν ότι η συμμετοχή της είναι μια απόπειρα εκμετάλλευσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς προκειμένου να εδραιωθεί στη συνείδηση των συστημικών ψηφοφόρων. Ο ιδρυτής του κόμματός της και πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, είχε καταδικαστεί για ρητορική μίσους και υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος. Η κόρη του στον αντίποδα, που διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία το 2027, έχει προσπαθήσει πολύ να ανασκευάσει την εικόνα του κόμματος, απομακρύνοντας τον πατέρα της και αλλάζοντας το όνομά του από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνικό Συναγερμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι η Λεπέν δεν έχει θέση σε μια μεγάλη πορεία πολιτών, αν και πρόσθεσε ότι όλοι είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν. Από την επίθεση της Χαμάς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.159 αντισημιτικά επεισόδια στη χώρα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τις επιθέσεις κατά Γαλλοεβραίων το 2022. Ανεπιθύμητο πρόσωπο στην εκδήλωση τη χαρακτήρισε η εβραϊκή οργάνωση ομπρέλα. Πάντως, υποτονικές ήταν οι αντιδράσεις για την παρουσία του έτερου ακροδεξιού ηγέτη, Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος στοχοποιεί κυρίως τους μουσουλμάνους στις ομιλίες του, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν τον γαλλικό τρόπο ζωής.

Στον αντίποδα θετική αποκάλεσε τη συμμετοχή της ο Σερζ Κλαρσφέλντ, γνωστός κυνηγός των ναζί. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιγκαρό» θύμισε ότι διώξεις από την οργάνωσή του οδήγησαν σε καταδίκες του Λεπέν. «Για μένα το DNA της Ακροδεξιάς είναι ο αντισημιτισμός. Οταν βλέπω ένα μεγάλο κόμμα που γεννήθηκε από την Ακροδεξιά να εγκαταλείπει τον αντισημιτισμό και να πορεύεται προς τις δημοκρατικές αξίες χαίρομαι».

Πολλά από τα αντισημιτικά επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων όπως τα Αστέρια του Δαβίδ που ζωγράφισαν άγνωστοι έξω από σπίτια Εβραίων αποδίδονται από τις γαλλικές αρχές σε ρωσικό δάκτυλο. Τα 250 μπλε αστέρια ερευνώνται από τη γαλλική αστυνομία για να αποσαφηνιστεί κατά πόσον τα γκράφιτι είναι αντισημιτικά και αν η ενέργεια οργανώθηκε από το εξωτερικό. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έδειξε τη Ρωσία ως υπεύθυνη, λέγοντας ότι ένα δίκτυο από bots αναπαρήγαγαν μαζικά με αναρτήσεις τους φωτογραφίες με το αστέρι του Δαβίδ στο X, την πλατφόρμα που παλιότερα ονομαζόταν Twitter.

«Αυτή η νέα επιχείρηση ρωσικής ψηφιακής παρέμβασης κατά της Γαλλίας αποδεικνύει πόσο επίμονη είναι η καιροσκοπική, ανεύθυνη στρατηγική που έχει στόχο να εκμεταλλεύεται διεθνείς κρίσεις για να σπέρνει σύγχυση και να δημιουργεί ένταση στη δημόσια συζήτηση σε Γαλλία και Ευρώπη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Τα bots σχετίζονται με ένα ρωσικό δίκτυο, το Recent Reliable News (Πρόσφατες Αξιόπιστες Ειδήσεις) και είναι επίσης γνωστό ως Doppelgänger.

Τέλος, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τα πρόσφατα κρούσματα βίας στη χώρα μετά τα πυρά εναντίον δύο εβραϊκών σχολείων στο Μόντρεαλ και τις συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών στην ίδια πόλη. Τα εβραϊκά σχολεία κατήγγειλαν ότι βρήκαν σημάδια από σφαίρα στην πύλη εισόδου τους την Πέμπτη το πρωί, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί και χωρίς να είναι σαφές αν τα δύο περιστατικά σχετίζονται. Την Τετάρτη φοιτητές τραυματίστηκαν και ένας συνελήφθη ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών και φιλοϊσραηλινών ομάδων στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια. «Η βία, το μίσος, ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία και σκηνές σαν αυτές που είδαμε στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια ή πυρά κατά εβραϊκών σχολείων στη διάρκεια της νύχτας, όλα αυτά είναι απαράδεκτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT