Μεσανατολικό: Η Γερμανία, όμηρος της Ιστορίας

Μεσανατολικό: Η Γερμανία, όμηρος της Ιστορίας

Η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού περιορίζει την ελευθερία έκφρασης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες προκαλεί σε κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη η διαχείριση των διαμαρτυριών μετά την επίθεση της Χαμάς και τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας. Κάποιες χώρες, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς –ακόμη και απαγόρευση– στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών.

Οι Αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε Αυστρία, Ουγγαρία και Ελβετία, όπου κάποιες πόλεις επέλεξαν να απαγορεύσουν κάθε διαδήλωση. Στη Γαλλία, δικαστήριο απέρριψε την καθολική απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, οι οποίες συνεχίζουν ωστόσο να υπόκεινται σε απαγόρευση, κατά την κρίση των τοπικών αρχών. Ακόμη και σε χώρες όπου οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων δεν απαγορεύθηκαν, κυβερνητικοί παράγοντες αποθάρρυναν ή καταδίκασαν τέτοιες εκδηλώσεις.

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στη Γερμανία, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση του γερμανικού έθνους και ποιες αρχές πρέπει να πρεσβεύει. Η Γερμανία θεωρεί ότι ο αυστηρός περιορισμός της κριτικής προς το Ισραήλ αποτελεί αναγκαία συνθήκη της διαδικασίας εξιλέωσης από το Ολοκαύτωμα. Η μεταναστευτική κοινότητα της χώρας, όμως, μεταξύ τους Αραβες αλλά και πολλοί προοδευτικοί Εβραίοι και Ισραηλινοί, υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης και ενισχύουν τις διακρίσεις.

Τον τελευταίο μήνα το Αμβούργο απαγόρευσε τις περισσότερες διαδηλώσεις και περιόρισε τον αριθμό παλαιστινιακών σημαιών που μπορούν να υψώνονται σε διαμαρτυρίες. Στο Βερολίνο, οι αρχές επέτρεψαν σε λύκεια να αποβάλουν μαθητές που φορούσαν παλαιστινιακή μαντίλα ή τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας. Η αστυνομία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τη διεξαγωγή περίπου των μισών από τις 41 προγραμματισμένες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα, χρησιμοποιώντας ως αφορμή κάποιες φορές τη «συναισθηματική φόρτιση» που αυτές θα προκαλούσαν σε πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής. Διαδηλώσεις που είχαν αρχικά εγκριθεί, αλλά έφεραν στον τίτλο τους συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», απαγορεύθηκαν τελικά.

«Πήραμε την απόφαση απαγόρευσης βασισμένοι στον υπαρκτό κίνδυνο ότι η συγκέντρωση θα μπορούσε να ενθαρρύνει το μίσος, τα αντισημιτικά συνθήματα, την ηρωοποίηση της βίας και την εξώθηση σε βίαιες πράξεις», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τις Αρχές για προβοκάτσιες: στο Βερολίνο, αστυνομικός έσβησε καντήλια στη μνήμη των νεκρών της Γάζας, πατώντας πάνω τους με την αρβύλα του. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι ο συνάδελφός της όφειλε, σύμφωνα με τον κανονισμό, να κατασβέσει ανοιχτή φλόγα σε δημόσιο χώρο. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Βερολίνο θυμούνται πως η αστυνομία ήταν απούσα όταν διαδήλωναν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγκρίνοντας την τότε αντιμετώπιση των αρχών με αυτή στις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Οσοι Γερμανοί υπεραμύνονται των απαγορεύσεων υποστηρίζουν ότι η χώρα τους περιορίζει εδώ και δεκαετίες την ελευθερία της έκφρασης για ορισμένα ζητήματα, όπως το Ισραήλ – κληρονομιά του πολέμου και του εθνικού άγους του ναζισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT