Μέση Ανατολή: Ισραηλινά «πυρά» κατά φωτορεπόρτερ

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά «πυρά» κατά φωτορεπόρτερ

Τους ισχυρισμούς ιστοσελίδας ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την 7η Οκτωβρίου αρνήθηκαν οι όμιλοι Τύπου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την καταγγελία Ισραηλινού υπουργού ότι φωτορεπόρτερ που συνεργάστηκαν με μεγάλους ομίλους Τύπου στη Γάζα γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια της Χαμάς να επιτεθεί στις 7 Οκτωβρίου διέψευσαν τρία διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μια εφημερίδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, είχε πει ότι «ορισμένα άτομα», τα οποία εργάστηκαν για τα πρακτορεία Reuters, Associated Press, το δίκτυο CNN και την εφημερίδα New York Times, «γνώριζαν εκ των προτέρων» για τα σχέδια των τρομοκρατών.

Το σχόλιο του Κάρχι είχε αφορμή άρθρο στη φιλοϊσραηλινή ιστοσελίδα «Ειλικρινής δημοσιογραφία», το οποίο υπονοούσε –χωρίς στοιχεία– ότι η παρουσία των φωτορεπόρτερ ήταν μέρος του σχεδίου της Χαμάς. «Η επιτόπια παρουσία τους τις πρώτες στιγμές της επίθεσης εγείρει ηθικά ερωτήματα», ανέφερε η ιστοσελίδα.

Οι επίμαχες εικόνες των φωτορεπόρτερ έδειχναν ένα φλεγόμενο ισραηλινό άρμα μάχης, Παλαιστινίους να περνούν μέσα από τρύπα σε φράχτη του κιμπούτς Κφαρ Αζά και σκηνές από την ίδια την επίθεση στον οικισμό. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Χ/Twitter, το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι «ανησυχητικές αποκαλύψεις» της ιστοσελίδας απέδειξαν ότι οι φωτορεπόρτερ «καταρράκωσαν κάθε έννοια επαγγελματικής και ηθικής δεοντολογίας». Reuters, AP, CNN και Times δημοσίευσαν ανακοινώσεις αρνούμενοι ότι γνώριζαν το παραμικρό ή ότι συνεννοήθηκαν για να αποκτήσουν εικόνες της επίθεσης στο Ισραήλ.

Σε εκτενή τους ανακοίνωση οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν: «Οι κατηγορίες ότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι συνοδεύσαμε τους τρομοκράτες της Χαμάς στην επιχείρηση είναι αναληθείς και εξοργιστικές. Τέτοιες κατηγορίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων μας στο πεδίο σε Ισραήλ και Γάζα. Η οργάνωση “Ειλικρινής δημοσιογραφία” προέβη σε ασαφείς ισχυρισμούς για διάφορους freelancers φωτορεπόρτερ που εργάζονται στη Γάζα, μεταξύ τους και ο Γιούσεφ Μασούντ. Παρότι ο Γιούσεφ δεν εργαζόταν για λογαριασμό των Times την ημέρα της επίθεσης, έκανε έκτοτε σημαντική δουλειά για μας. Οι ισχυρισμοί της οργάνωσης είναι αβάσιμοι. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι οι αστήρικτες αυτές κατηγορίες και οι απειλές κατά των freelancers θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο και πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

Reuters, AP, CNN και Times δημοσίευσαν ανακοινώσεις, αρνούμενοι ότι συνεννοήθηκαν για να αποκτήσουν εικόνες της επίθεσης στο Ισραήλ.

Το πρακτορείο Associated Press ανέφερε: «Κανένας εργαζόμενος του AP δεν βρισκόταν στα σύνορα τη στιγμή των επιθέσεων ούτε και κάποιος από αυτούς πέρασε τα σύνορα την ώρα εκείνη. Οταν δεχόμαστε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες ανεξάρτητων φωτορεπόρτερ φροντίζουμε να επιβεβαιώνουμε την προέλευση και το περιεχόμενό τους». Το διεθνές πρακτορείο υπογραμμίζει ότι δεν συνεργάζεται πια με έναν από τους φωτορεπόρτερ, τον Χασάν Εσλαϊά, ο οποίος εμφανίζεται σε παλαιότερες φωτογραφίες να εναγκαλίζεται το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και φερόμενο ως εγκέφαλο της επίθεσης, Γιάχια Σινουάρ. Το CNN, το οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Εσλαϊά, ανέφερε ότι δεν είχε πληροφορίες για την επίθεση πριν αυτή συμβεί και ότι θα διέκοπτε τη συνεργασία του με τον φωτορεπόρτερ.

Την Πέμπτη, στην ιστοσελίδα της η «Ειλικρινής δημοσιογραφία» ανέφερε ότι «δεν κατηγορεί το Reuters για συνέργεια με τους τρομοκράτες, αλλά υπογραμμίζει τα σοβαρά ηθικά θέματα που εγείρει η συνεργασία των ειδησεογραφικών πρακτορείων με αυτούς τους φωτορεπόρτερ». Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είπε ότι οι φωτορεπόρτερ έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, εάν αποδειχθεί ότι είχαν γνώση των επιθέσεων πριν αυτές πραγματοποιηθούν. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, Ντάνι Ανόν, είπε ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε λίστα στόχων για δολοφονία εξαιτίας της συμμετοχής τους στις επιθέσεις.

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας «Ειλικρινής δημοσιογραφία», Γκιλ Χόφμαν, πρώην ρεπόρτερ της συντηρητικής αγγλόφωνης εφημερίδας Jerusalem Post, παραδέχθηκε ότι η οργάνωσή του δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό, για να προσθέσει ότι «νιώθει ικανοποιημένος» από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι συγκεκριμένοι φωτορεπόρτερ. «Τα ερωτήματα που έθεσα είναι θεμιτά. Παρά το όνομα της οργάνωσής μας, δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδησεογραφικός οργανισμός», έγραψε την Πέμπτη ο Χόφμαν.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Associated Press, Τζούλι Πέις, είπε: «Οι επικριτές μας ισχυρίσθηκαν ότι οι φωτορεπόρτερ δεν θα μπορούσαν να βρίσκονταν εκεί αν δεν είχαν πρότερη ενημέρωση. Αυτό είναι λάθος. Από τις πρώτες εκτοξεύσεις πυραύλων, όλοι στη Γάζα κατάλαβαν ότι κάτι ξεχωριστό συνέβαινε το ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου. Η συχνότητα των βολών ήταν πρωτόγνωρη».

Οι αριθμοί

39 εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν πεθάνει στον πόλεμο στο Ισραήλ.

8 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου.

3 ρεπόρτερ αγνοούνταν έως τις 9 Νοεμβρίου.

13 αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Committee to Protect Journalists.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT