«Διευκρινίσεις» Μακρόν προς Ισραήλ μετά τις δηλώσεις για «βομβαρδισμό αμάχων»

«Διευκρινίσεις» Μακρόν προς Ισραήλ μετά τις δηλώσεις για «βομβαρδισμό αμάχων»

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει χωρίς περιστροφές «το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτζογκ, πως δεν «κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία, χθες Κυριακή, δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC από το Ελιζέ.

Ο Χέρτζογκ εξήρε τη συνδιάλεξη που είχε με τον Εμ. Μακρόν, μέσω της οποίας κατέστη δυνατό ο δεύτερος να «διευκρινίσει» τις δηλώσεις του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

«Δεν είχα πρόθεση να κατηγορήσω»

Στη συνέντευξή του στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ο Εμ. Μακρόν «παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει» τους «βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόνισε πως «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται».

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε καθαρά πως δεν είχε την πρόθεση να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βλάπτει από πρόθεση αθώους αμάχους, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», κατά το δελτίο Τύπου.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους διευκρίνισε πως οι δηλώσεις του «αφορούσαν την ανθρωπιστική κατάσταση, που παραμένει σημαντικό ζήτημα για εκείνον και άλλες χώρες».

«Υπογράμμισε επίσης ότι υποστηρίζει χωρίς περιστροφές το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς«, συνεχίζει το κείμενο.

Οι δηλώσεις Μακρόν «προκάλεσαν οδύνη»

Οι δηλώσεις του Μακρόν «προκάλεσαν πολλή οδύνη και αντιλογίες στο Ισραήλ», συμπλήρωσε η ισραηλινή προεδρία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις χαρακτήρισε «πραγματολογικά και ηθικά λάθος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προχθές Σάββατο, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά πως «η ευθύνη για το κακό που παθαίνουν άμαχοι δεν πρέπει να επιρρίπτεται στο Ισραήλ, αλλά στη Χαμάς».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT