Νετανιάχου: Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους

Νετανιάχου: Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, εκτός και αν απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, όπως είπε

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει», δήλωσε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Οσο λιγότερα λέω για αυτό, τόσο περισσότερο αυξάνω τις πιθανότητες να υλοποιηθεί», τόνισε.

«Στρατιωτική πίεση» στη Χαμάς

Ο Μπ. Νετανιάχου δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι «ένα πράγμα» θα μπορούσε να επιβάλει συμφωνία και αυτό είναι η «στρατιωτική πίεση» που ασκεί η αμυντική δύναμη του Ισραήλ στη Χαμάς.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα χρειαζόταν «σημαντική» παύση στη σύγκρουση για να γίνουν οι απελευθερώσεις.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέρριψε τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εκτός και αν απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πού κρατούνται όλοι οι όμηροι αυτή τη στιγμή, ο Νετανιάχου απάντησε: «Γνωρίζουμε πολλά».

Ανταλλαγή

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στο NBC την Κυριακή ότι συζητείται πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Αυτή θα προέβλεπε την απελευθέρωση περίπου 80 γυναικών και παιδιών σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και εφήβων που κρατούνται από το Ισραήλ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαμεσολαβούν Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

«Υπάρχουν συζητήσεις, φυσικά, στο παρασκήνιο. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω καμία λεπτομέρεια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό αυτή τη στιγμή στο τραπέζι», δήλωσε ο Χέρτζογκ, μιλώντας στο CBS. «Ολοι ελπίζουμε και προσευχόμαστε να υπάρξει πρόοδος. Και χρησιμοποιούμε όλα τα δυνατά μέσα προκειμένου να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων το συντομότερο δυνατό», σχολίασε.

Το Ισραήλ άρχισε τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Ισραηλινοί, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ εκτιμάται ότι 240 άνθρωποι κρατήθηκαν ως όμηροι.

Χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου – περισσότεροι από 11.000, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Νετανιάχου: Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά

Το Ισραήλ δέχεται σφοδρότερη κριτική τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται.

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ δεν σκοπεύει να τερματίσει τις μάχες μέχρι να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς, δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ σκοπεύει να το κάνει «με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

«Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες από την πλευρά μας, ενώ θα μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες στους τρομοκράτες της Χαμάς», πρόσθεσε.

«Συλλογική τιμωρία» και «έγκλημα πολέμου»

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει καταβάλει τέτοια προσπάθεια.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων αμάχων από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη βίαιη εκκένωση αμάχων», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, λέγοντας ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Με πληροφορίες από NBC, CBS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT