Μεσανατολικό: Ο ακήρυχτος πόλεμος της Δυτικής Οχθης

Μεσανατολικό: Ο ακήρυχτος πόλεμος της Δυτικής Οχθης

Ενα ακόμη μέτωπο έντασης «φουσκώνει» στα ανατολικά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μπαίνει σε νέα φάση με σφοδρές μάχες να μαίνονται πλέον γύρω από τέσσερα κεντρικά νοσοκομεία (Σίφα, Νάσερ, Ραντίσι και Κοντς, όπου σύμφωνα με το IDF κρύβονται σημαντικοί πυρήνες και στρατηγεία της Χαμάς, ένα ακόμη μέτωπο έντασης «φουσκώνει» στα ανατολικά.

Ο πόλεμος έχει ήδη διαχυθεί στη Δυτική Οχθη, με τις καθημερινές επιχειρήσεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ αλλά και τις επιθέσεις υποστηρικτών της Χαμάς να οδηγούν σε αιματοκύλισμα. Στην ήδη έκρυθμη κατάσταση έρχονται να προστεθούν τα περιστατικά βίας Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων που ρίχνουν «νερό στον μύλο» του μίσους που διχάζει την πολύπαθη Δυτική Οχθη.

Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στη Ραμάλα και τη Ναμπλούς, ενώ στην Τζενίν, ένα συχνό στόχο των ισραηλινών επιδρομών, 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο σε μία ημέρα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων με τον στρατό. Στην Τζενίν βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ κατοικούν περίπου 23.000 άνθρωποι. Ο συγκεκριμένος καταυλισμός βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς προχωρούν σε προληπτικές επιδρομές αλλά και συλλήψεις ατόμων που διατηρούν σχέσεις με την οργάνωση.

Η Δυτική Οχθη, αν και δεν αποτελεί πολεμικό μέτωπο όπως η Γάζα ή ο νότιος Λίβανος, μετατρέπεται σε ζώνη «στρατιωτικών επιχειρήσεων» με άγρια ξεσπάσματα βίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 185 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2.500 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις κοινότητές τους εξαιτίας των εποίκων.

Στη Δυτική Οχθη ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι σε περιοχές που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον ισραηλινό στρατό, όμως, τον τελευταίο μήνα, μετά τη βάρβαρη επιδρομή της Χαμάς σε πόλεις και οικισμούς γύρω από τη Γάζα, τη σφαγή 1.200 Ισραηλινών και την απαγωγή ακόμη 240 πολιτών, ο πληθυσμός αυτός αντιμετωπίζει ένα νέο καθεστώς περιορισμών. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης μετακινούνταν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν ή για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης ή ακόμη για να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους. Πλέον, η κατάσταση περιγράφεται ως «εφιαλτική», αφού τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, ενώ τα σημεία ελέγχου που οδηγούν προς το Ισραήλ φυλάσσονται από πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η Δυτική Οχθη είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της, περίπου το 60%, ελέγχεται απολύτως από το Ισραήλ. Η δεύτερη ζώνη, σχεδόν το 20%, υπόκειται σε κοινό έλεγχο από τους Ισραηλινούς και την Παλαιστινιακή Αρχή και ακόμη 20% που αποτελεί την τρίτη ζώνη ελέγχεται διοικητικά και «στρατιωτικά» από τους Παλαιστινίους. Με την επιβολή των νέων μέτρων ασφαλείας, πόλεις και χωριά που βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες έχουν αποκοπεί πλήρως, καθώς τα σημεία ελέγχου έκλεισαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανοίξουν και πάλι. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT