Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου 

Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου 

Την Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το μέτωπο του Λιβάνου, καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώνονταν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι οκτώ ισραηλινών πόλεων στην Ανω Γαλιλαία έχουν λάβει εντολή να εισέλθουν σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τη Haaretz. Ολοι οι δρόμοι στην περιοχή φέρονται να έχουν κλείσει.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα πυρά προς το Ισραήλ από τον Λίβανο. Την Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το μέτωπο του Λιβάνου, καθώς οι εχθροπραξίες κορυφώθηκαν.

Η Χεζμπολάχ τραυμάτισε αμάχους σε διασυνοριακή πυραυλική επίθεση και η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τοποθεσίες που συνδέονται με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ ως «τον υπερασπιστή της Χαμάς – ISIS», αναφερόμενος στην οργάνωση που επιτέθηκε κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πυροδοτώντας τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα.

«Ενεργό» το μέτωπο με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει οπλοστάσιο πυραύλων το οποίο εκτιμάται ότι επισκιάζει εκείνο της Χαμάς, πραγματοποιεί σχετικά περιορισμένες επιθέσεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε το Σάββατο το μέτωπο με το Ισραήλ «ενεργό».

Ωστόσο, με τουλάχιστον 70 από τα μέλη της οργάνωσης, μαζί με αρκετούς Λιβανέζους πολίτες, να έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αντεπιθέσεις, η τακτική της Χεζμπολάχ έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει ρουκέτες με κεφαλές 300-500 κιλών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι.

Χθες Κυριακή, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με κατευθυνόμενο πύραυλο που, σύμφωνα με το Ισραήλ, τραυμάτισε τουλάχιστον δύο εργαζομένους σε εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που είχαν σταλεί για να πραγματοποιήσουν επισκευές σε συνοριακή κοινότητα.

Επίθεση με όλμους τραυμάτισε επτά Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.  Πύραυλος ενεργοποίησε τις σειρήνες κοντά στην ισραηλινή πόλη-λιμάνι Χάιφα, 27 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα, αλλά δεν προκάλεσε θύματα. Λιβανέζικη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πολεμική του αεροπορία και το πυροβολικό του έπληξαν τη Χεζμπολάχ και άλλους στόχους στον Λίβανο σε απάντηση, τονίζοντας ότι καθιστά την ομάδα και την κυβέρνηση της Βηρυτού υπεύθυνες για όλες τις εχθροπραξίες.

Υψηλό επίπεδο ετοιμότητας

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επικεντρώνονται στη Γάζα, αλλά είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στον Βορρά», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Οι πολίτες του Λιβάνου θα επωμιστούν το κόστος αυτής της απερισκεψίας και της απόφασης της Χεζμπολάχ να γίνει ο υπερασπιστής της Χαμάς – ISIS», ανέφερε.

«Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο για την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στον Βορρά. Η κατάσταση θα αλλάξει ώστε οι κάτοικοι του Βορρά να αισθάνονται ασφαλείς να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν απομακρυνθεί προς τον νότο, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοπιστεί περίπου 200.000 Ισραηλινοί, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πολλοί Λιβανέζοι έχουν επίσης φύγει προς Βορρά για ασφάλεια.

Εκκληση Γκουτέρες στο Ιράν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, καθώς και τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να παρέμβει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fareed Zakaria GPS, ο Γκουτέρες τόνισε ότι ζήτησε από το Ιράν να προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ πως «δεν μπορεί να δημιουργήσει μία κατάσταση στην οποία ο Λίβανος θα συρθεί σε ολοκληρωτική σύγκρουση».

«Διότι, αν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει μαζική επίθεση στο Ισραήλ, ο Λίβανος δεν θα επιβιώσει», όπως τόνισε.

Ερωτηθείς αν το Ιράν είχε ανταποκριθεί, ανέφερε: «Ελεγαν πάντα ότι δεν έχουν σχέση με όσα συμβαίνουν, ωστόσο, υποστηρίζουν δημοσίως ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η σύγκρουση. Είναι πάντα πολύ μυστηριώδης η θέση του Ιράν».

Με πληροφορίες από Reuters, Haaretz

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT