Ε.Ε.: Περιοδεία Μπορέλ στη Μέση Ανατολή – Οι «27» συζητούν για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Ε.Ε.: Περιοδεία Μπορέλ στη Μέση Ανατολή – Οι «27» συζητούν για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόκειται να ταξιδέψει σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή προγραμματίζει γι’ αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» συζητούν στις Βρυξέλλες για τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις» στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να μπορεί να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να ταξιδέψει σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία προκειμένου «να συζητήσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και πολιτικά θέματα με περιφερειακούς ηγέτες».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X o κ. Μπορέλ τόνισε: «Χρειαζόμαστε πολιτικό ορίζοντα που θα αποβλέπει στη λύση των δύο κρατών. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των «27» το πρωί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξάλλου σημείωσε πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τη λύση μετά τον πόλεμο», και εκτίμησε πως οι ΥΠΕΞ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επόμενη μέρα και στο πώς θα τύχει χειρισμού η κατάσταση στη Γάζα «όχι μόνο για την ανοικοδόμησή της αλλά για να προσφέρουμε μια συνεκτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα». «Η λύση στη Γάζα δεν μπορεί να είναι μια μεμονωμένη λύση» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα εξηγήσει στους ΥΠΕΞ την προσέγγισή του για το θέμα.

«Να υπάρξουν αμέσως παύσεις στις εχθροπραξίες»

Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως ύστερα από εντατικές προσπάθειες οι «27» εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής κοινή ανακοίνωση με την οποία η Ε.Ε. ζητά, όπως και άλλες χώρες, «να υπάρξουν αμέσως παύσεις στις εχθροπραξίες και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των δυνατοτήτων στα συνοριακά σημεία διέλευσης και μέσω ενός ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας», όπως αναφέρεται στο κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής. «Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν τις τελευταίες φορές μετά την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη όπου οι χώρες ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους να παρουσιάσουμε μια πλήρως ενωμένη προσέγγιση» σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως οι διεργασίες για το λεκτικό της κοινής δήλωσης διήρκεσαν όλο το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε πως στην ανακοίνωση τα 27 κράτη-μέλη ζητούν από το Ισραήλ «να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να σωθούν ζωές αμάχων», καταδικάζουν την πρακτικής της Χαμάς να χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως «ασπίδες», και εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση των νοσοκομείων που επηρεάζονται από τους βομβαρδισμούς.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα ζητήσει εκεχειρία, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε πως κοινή θέση των κρατών-μελών είναι οι «χωρίς καθυστέρηση παύσεις», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε πως η αναφορά αφορά πληθυντικό αριθμό παύσεων.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η στήριξη στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ η Ρωσία βομβάρδισε μη στρατιωτικό πλοίο το οποίο μετέφερε σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο «επίκεντρο» και η διεύρυνση

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν το απόγευμα συνάντηση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τους οποίους θα συζητήσουν τις πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν για τη διεύρυνση, κατά την οποία οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. αναμένεται να επιμείνουν για την ανάγκη καλύτερης ευθυγράμμισης στην εξωτερική πολιτική.

«Κάποιες χώρες δεν έχουν το καλύτερο ιστορικό ευθυγράμμισης με την εξωτερική μας πολιτική και τις κυρώσεις μας» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ σε non paper που κυκλοφόρησε ενόψει της συνάντησης αυτής επισημαίνεται ότι οι «οι εκπρόσωποι των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να συμμετέχουν τακτικά σε συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. προκειμένου να ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας του μπλοκ».

«Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να παρουσιάσουν μια σαφή ατζέντα για σταδιακή και ταχεία ολοκλήρωση με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής μέχρι το 2024 και μετά», αναφέρεται στο δημοσιευμένο από το Euractiv non paper που υπογράφουν η Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Πρόκειται για ακόμα μια πρωτοβουλία της Αυστρίας στο πλαίσιο της ομάδας «φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων» που σχηματίστηκε το καλοκαίρι στη Βιέννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT