Η Χαμάς ήταν προετοιμασμένη για «βαριά» αντίποινα και πολλές ανθρώπινες απώλειες

Η Χαμάς ήταν προετοιμασμένη για «βαριά» αντίποινα και πολλές ανθρώπινες απώλειες

«Θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα; Ναι, και είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε», δήλωσε ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα στοιχεία προήλθαν από τις σορούς των μαχητών της Χαμάς: χάρτες, σχέδια, σημειώσεις, καθώς και τα όπλα και τον εξοπλισμό που μετέφεραν. Ενα μήνα μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.200 Ισραηλινούς και προκάλεσε τη σημαντικότερη κλιμάκωση των τελευταίων ετών στην περιοχή, φαίνεται ότι η πρόθεση της Χαμάς ήταν να προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα «ιστορικών» διαστάσεων. 

Αυτό το τουλάχιστον το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλούνται περισσότεροι από δέκα νυν και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τεσσάρων χωρών τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Washington Post. 

Ορισμένοι μαχητές μετέφεραν αρκετά τρόφιμα, πυρομαχικά και εξοπλισμό για αρκετές ημέρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, και είχαν οδηγίες να προχωρήσουν βαθύτερα στο Ισραήλ, χτυπώντας ενδεχομένως μεγαλύτερες πόλεις, πέραν των κιμπούτς.

Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης φως στις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να «πιάσει» εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και να αποτρέψει τις αρχικές προσπάθειες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να σταματήσουν την επίθεση. 

Ενας αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η οργάνωση επιθυμούσε εκ των προτέρων να υπάρξουν ισχυρά αντίποινα από το Ισραήλ. Επικαλέστηκε δε για την επίθεση πρόσφατα γεγονότα, όπως οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και η εισβολή εποίκων στο τέμενος αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς προετοίμασε σχολαστικά την επίθεση σε μια κλίμακα που ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα στη Γάζα, δήλωσαν αναλυτές. Πράγματι, οι ηγέτες της Χαμάς εξέφρασαν δημοσίως την προθυμία τους να αποδεχθούν βαριές απώλειες – ακόμα και αν αυτό προϋπέθετε τον θάνατο πολλών αμάχων της Γάζας που ζουν υπό την κυριαρχία της οργάνωσης.

«Θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα; Ναι, και είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε», δήλωσε ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην τηλεόραση LCBI της Βηρυτού σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. «Αποκαλούμαστε έθνος μαρτύρων και είμαστε περήφανοι που θυσιάζουμε μάρτυρες».

Η Χαμάς ήταν πρόθυμη να δεχθεί αυτές τις θυσίες ως τίμημα για την εκκίνηση ενός νέου κύματος παλαιστινιακής αντίστασης στην περιοχή και τη ματαίωση των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, σημειώνουν οι πηγές της Washington Post. 

Μια συμβολική νίκη

Δεν είναι σαφές αν οι επιτιθέμενοι είχαν ρεαλιστικές προσδοκίες ότι θα έφταναν μέχρι τη Δυτική Οχθη. Αξιωματούχοι της Χαμάς ήλπιζαν απλά να πάρουν ομήρους για να τους ανταλλάξουν με αιχμαλώτους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι ίδιοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι ανέμεναν εκτεταμένα ισραηλινά αντίποινα. Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλί Μπαρακέχ έλεγε ότι η Χαμάς είχε προετοιμασθεί για τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να αποκρούσει μια επίγεια επίθεση των IDF από το πλέγμα των σηράγγων.

«Μπορούν να τους αποτρέψουν», υποστήριξε για τις επίγειες επιθέσεις του Ισραήλ και πρόσθεσε: «Το έδαφος είναι πιο εύκολο για εμάς. Ας τους αφήσουμε να έρθουν να επιτεθούν από την ξηρά. Εμείς είμαστε έτοιμοι».

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, άλλοι ηγέτες της Χαμάς πανηγύρισαν δημοσίως για αυτό που θεωρούν ως στρατηγική νίκη επί του Ισραήλ. Ο Χαμάντ δήλωσε στη λιβανέζικη συνέντευξη ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει το ίδιο είδος επίθεσης εναντίον του Ισραήλ «ξανά και ξανά».

«Θα υπάρξει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη» επίθεση, είπε ο Χαμάντ, σύμφωνα με τη μετάφραση των παρατηρήσεών του από το Middle East Media Research Institute, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον.

«Οι δηλώσεις της Χαμάς που καλωσορίζουν μια ευρύτερη σύγκρουση θυμίζουν δηλώσεις των ηγετών της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», σημείωσε η Ρίτα Κατζ, εκτελεστική διευθύντρια της SITE Intelligence Group, μιας οργάνωσης που μελετά την ιδεολογία και τις διαδικτυακές επικοινωνίες εξτρεμιστικών ομάδων. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν περίμενε μια οργισμένη αμερικανική απάντηση μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, τόνισε η ίδια.

«Η Χαμάς ήξερε ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί σκληρά. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Ακόμη και αν η σημερινή ηγεσία της καταστραφεί η Χαμάς και οι οπαδοί της θα συνεχίσουν να θεωρούν την 7η Οκτωβρίου ως νίκη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ομάδα πέτυχε αναμφισβήτητα να εστιάσει την προσοχή του κόσμου στην παλαιστινιακή σύγκρουση», συμπλήρωσε η ίδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT