Ισραήλ: 260 εκατ. δολάρια ημερησίως κοστίζει ο πόλεμος με τη Χαμάς

Ισραήλ: 260 εκατ. δολάρια ημερησίως κοστίζει ο πόλεμος με τη Χαμάς

Το κόστος που έχει ο πόλεμος για την ισραηλινή οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «βαρύ» οικονομικό κόστος που έχει για το Ισραήλ ο πόλεμος με τη Χαμάς δεν μπορεί πια, έπειτα από σχεδόν πέντε εβδομάδες συγκρούσεων, να περάσει απαρατήρητο. Αντιθέτως, με θέμα αυτό το κόστος έχει πια ξεκινήσει στο Ισραήλ ένα πολιτικό ντιμπέιτ το οποίο φέρνει όμως σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Το κόστος που έχει ο πόλεμος για την ισραηλινή οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών. Το κόστος αυτό είναι, ωστόσο, μεγαλύτερο από εκείνο που περίμεναν οι Αρχές του Ισραήλ με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει πίσω στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτό προκύπτει όχι μόνο από τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά αλλά και από τους μισθούς των συνολικά εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων. Ταυτόχρονα ωστόσο, ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται, τα δημοσιονομικά έσοδα από τον τουρισμό και την εγχώρια κατανάλωση μειώνονται.

Η πίεση που ασκείται πια στα δημόσια οικονομικά του Ισραήλ έχει ωστόσο ήδη οδηγήσει σε έντονες διαφωνίες αναφορικά, επί παραδείγματι, με τα χρήματα που δίνονται από το κράτος σε υπερορθόδοξα σχολεία καθώς και για άλλους σκοπούς που προωθούνται από τους κινούμενους στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος κυβερνητικούς εταίρους του Νετανιάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για κονδύλια συνολικού ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, άλλα από τα οποία πηγαίνουν σε πρότζεκτ των υπερορθόδοξων, άλλα σε εποικισμούς κ.α.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, που είναι έποικος ο ίδιος αλλά και ηγέτης του υπερσυντηρητικού ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού (National Religious Party – Religious Zionism), βρίσκεται τώρα υπό πίεση προκειμένου να περικόψει τέτοιες δαπάνες. Ο ίδιος θα πρέπει να παρουσιάσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τα οικονομικά πλάνα του για το 2024 και έναν νέο προϋπολογισμό για ό,τι απομένει από το 2023. Παράλληλα ωστόσο, το Ισραήλ καλείται πια να αυξήσει τα ποσά που δανείζεται προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δαπάνες του πολέμου χωρίς να χρειαστεί να «κόψει» χρήματα από αλλού, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στις αγορές.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT