Το Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υιοθέτησε κώδικα δεοντολογίας με φόντο τις αποκαλύψεις

Το Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υιοθέτησε κώδικα δεοντολογίας με φόντο τις αποκαλύψεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υιοθέτησε τη Δευτέρα τον πρώτο επίσημο κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τη συμπεριφορά των εννέα δικαστών του, έπειτα από μήνες πιέσεων λόγω αποκαλύψεων για πολυτελή ταξίδια και συναναστροφές των μελών του με πλούσιους δωρητές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υιοθέτησε τη Δευτέρα τον πρώτο επίσημο κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τη συμπεριφορά των εννέα δικαστών του, έπειτα από μήνες πιέσεων, λόγω των αποκαλύψεων για πολυτελή ταξίδια και συναναστροφές των μελών του με πλούσιους δωρητές.

Το δικαστήριο δημοσίευσε τον κώδικά του «για να εκθέσει συνοπτικά και να συγκεντρώσει τους κανόνες και τις αρχές δεοντολογίας που διέπουν τη συμπεριφορά των μελών του», σύμφωνα με μια σύντομη εισαγωγική δήλωση.

Σε αντίθεση με άλλα μέλη του ομοσπονδιακού δικαστικού σώματος, οι ισόβιοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου λειτουργούσαν επί μακρόν χωρίς δεσμευτικό κώδικα.

Αυτή η έλλειψη, όπως αναφέρεται στη δήλωση, «έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην παρανόηση ότι οι δικαστές αυτού του δικαστηρίου, σε αντίθεση με όλους τους άλλους συναδέλφους τους σε αυτή τη χώρα, θεωρούν ότι δεν περιορίζονται από κανέναν κανόνα δεοντολογίας. Για να διαλύσουμε αυτή την παρανόηση, εκδίδουμε αυτόν τον κώδικα, ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια κωδικοποίηση των αρχών που θεωρούμε από καιρό ότι πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας».

Εμμεση αφορμή για την παραπάνω πρωτοβουλία ήταν το δημοσίευμα για το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας ο οποίος φέρεται να δεχόταν ως δώρα, για πάνω από δύο δεκαετίες, πολυτελή ταξίδια από τον Ρεπουμπλικανό μεγαλοδωρητή Χάρλαν Κρόου χωρίς να τα αναφέρει στις αρμόδιες αρχές.

Οπως αναφέρει η ProPublica, η μη κερδοσκοπική οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο Τόμας έκανε ταξίδια με το γιοτ και το ιδιωτικό τζετ του Κρόου. Ενα ταξίδι του 2019 στην Ινδονησία που περιγράφεται λεπτομερώς στην ιστορία μπορεί και να κόστισε περισσότερα από 500.000 δολάρια, ανέφερε η ProPublica και πρόσθετε: «Η έκταση και η συχνότητα των προφανών δώρων του στον Τόμας δεν έχουν κανένα γνωστό προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ».

Αλλοι δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των Σάμουελ Αλίτο και Νιλ Γκόρσατς, έχουν επίσης αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι δεν αποκάλυψαν τις σχέσεις τους με πλούσιους δωρητές. Ο δικαστής Αλίτο δεν ανέφερε ένα ταξίδι του 2008 με το ιδιωτικό τζετ του Πολ Σίνγκερ, ενός δισεκατομμυριούχου του hedge fund, ο οποίος αργότερα είχε υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικαστής Γκόρσατς δεν αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής μιας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας είχε αγοράσει ένα ακίνητο διακοπών στο Κολοράντο, του οποίου ήταν συνιδιοκτήτης.

Πηγή: Reuters, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT