Νέες επιθέσεις ΗΠΑ κατά ιρανικών στόχων

Νέες επιθέσεις ΗΠΑ κατά ιρανικών στόχων

Κλιμάκωση των επιδρομών σε εγκαταστάσεις στη Συρία ως αντίποινα στους βομβαρδισμούς αμερικανικών βάσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο επιδρομών κατά εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Αγνωστος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά την κλιμάκωση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που αποδεικνύει πως η σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να διαχυθεί και να εξελιχθεί σε περιφερειακή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάντως έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους έναν Σύρο κι έναν Ιρακινό.

Είναι η τρίτη φορά που οι Αμερικανοί πλήττουν στόχους των Φρουρών της Επανάστασης και των οργανώσεων που στηρίζουν σε Συρία και Ιράκ. Αμερικανικά F-15E έβαλλαν κατά εγκαταστάσεων στο Αμπού Καμάλ που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και αποθήκευση πυρομαχικών, καθώς κι ενός κτιρίου στο Μαγιαντίν που χρησιμοποιείται ως διοικητικό κέντρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και τις φίλα προσκείμενες οργανώσεις για καθημερινό μπαράζ ρουκετών και drones κατά αμερικανικών δυνάμεων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Πάντως ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει απορρίψει τις τελευταίες εβδομάδες πιο επιθετικές εναλλακτικές που πρότεινε το Πεντάγωνο υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.

Οι Ρεπουμπλικανοί επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν και κάποιοι υπέρμαχοι σφοδρότερων επιδρομών διατείνονται ότι η περιορισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου προκαλεί συχνότερες και πιο επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατεύματα στο Ιράκ και 900 στη Συρία, κυρίως για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις να ξεριζώσουν τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους. «Ο πρόεδρος έχει ως άμεση προτεραιότητά του την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού και έδωσε την εντολή για την ενέργεια ώστε να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπεραμυνθούν της χώρας, του προσωπικού και των συμφερόντων τους», εξήγγειλε ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Τζ. Οστιν.

Ο Μπάιντεν έχει απορρίψει πιο επιθετικές εναλλακτικές που πρότεινε το Πεντάγωνο υπό τον φόβο ότι θα πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.

Αναφερόμενος στα μεθοριακά επεισόδια μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ επέμεινε ότι είναι μεμονωμένα και περιορισμένα. Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις αψιμαχίες και να μειώσει τις πιθανότητες η αυξανόμενη ένταση να σύρει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Ουδείς θέλει έναν ακόμη πόλεμο», είπε ο Οστιν. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση στενά, φοβούμενες ότι η ανταλλαγή πυρών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύρραξη και να υποχρεώσει την Ουάσιγκτον να αναμειχθεί. Ενα διπλό μέτωπο του Ισραήλ είναι το σενάριο που πιθανότατα θα προκαλούσε τη στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι έκδηλη η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις ως περιστασιακά επεισόδια μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Οσο έχουμε παρακολουθήσει τη δραστηριότητα εκεί πάνω, είναι μάλλον ανταλλαγές πυρών με τη μορφή αντιποίνων», είπε ο υπουργός Αμυνας. Η Χεζμπολάχ στηρίζεται από το Ιράν και εκτοξεύει συστηματικά πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ από τον Λίβανο και το Ισραήλ απαντά παραδοσιακά με επιδρομές σε αποθήκες όπλων και άλλους στόχους. Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα είπε την Κυριακή ότι η Χεζμπολάχ θα συντηρήσει την πίεση προς το Ισραήλ, θέτοντας στο στόχαστρό της τη χώρα με νεότερα και πιο προηγμένα όπλα. Στο δεύτερο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη της σύγκρουσης ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει μια ποσοτική βελτίωση στον αριθμό των επιχειρήσεων, τον όγκο και τον αριθμό των στόχων καθώς και μια αύξηση στο είδος του οπλισμού.

Oι ΗΠΑ διατείνονται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν δεχθεί πάνω από 45 επιθέσεις από τις 17 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 56 ανδρών τους. Οι τραυματισμοί τους πάντως αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και όλοι τους έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT