Μελόνι κατά συνδικάτων ενόψει απεργίας για τον προϋπολογισμό

Μελόνι κατά συνδικάτων ενόψει απεργίας για τον προϋπολογισμό

Οι υπουργοί της δεξιάς κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι, στην Ιταλία, υποστηρίζουν ότι η απεργία είναι παράνομη και απειλούν να επιβάλουν περιορισμούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας έχει ξεσπάσει, ενόψει απεργίας κατά του προϋπολογισμού του 2024, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι υπουργοί της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζουν ότι η απεργία είναι παράνομη και απειλούν να επιβάλουν περιορισμούς.

Τα συνδικάτα CGIL και UIL κάλεσαν σε 24ωρη απεργία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, αγνοώντας το αίτημα του αρμόδιου φορέα-παρατηρητή της χώρας για τον περιορισμό της και για στάσεις εργασίας με σκοπό να αποφευχθεί υπερβολική αναστάτωση.

«Ο παρατηρητής θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην απεργία», δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι, στην εφημερίδα Corriere della Sera την Τρίτη.

«Δεν ακυρώνω το δικαίωμα στην απεργία»

Η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα προϋπολογισμό μείωσης φόρων, ο οποίος, σύμφωνα με τα συνδικάτα, δεν αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις της χώρας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχει ως κύριο στόχο να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Μελόνι.

Ο Λαντίνι δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε σχολεία, υγεία και βιομηχανία, ενώ έκανε λόγο για «εκλογικό προϋπολογισμό».

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Μεταφορών και ηγέτης της Λέγκας, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στα συνδικάτα «να κρατήσουν τη χώρα σε ομηρία» για ολόκληρη την ημέρα, καθώς και ότι είναι έτοιμος να επιβάλει όριο στη διάρκεια της απεργίας.

«Δεν θα ακυρώσω το δικαίωμα στην απεργία, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε την Ιταλία σε μία τόσο ευαίσθητη στιγμή για την οικονομία», ανέφερε.

Το κόμμα του κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι οργάνωσαν την απεργία την Παρασκευή για να διασφαλίσουν ότι τα μέλη τους θα μπορούσαν να απολαύσουν «μακρύ Σαββατοκύριακο».

Ελι Σλάιν: Η Μελόνι ταπεινώνει τους εργαζόμενους

Στην κινητοποίηση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λάβουν μέρος εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, ωστόσο, τα συνδικάτα του κλάδου ακύρωσαν την απεργία με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα.

Τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με τα συνδικάτα, ασκώντας κριτική κατά του προϋπολογισμού.

«Η Μελόνι ταπεινώνει τους εργαζομένους», δήλωσε η Ελι Σλάιν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT