Επιστολή διαμαρτυρίας εκατοντάδων αξιωματούχων στον Μπάιντεν για το Ισραήλ

Επιστολή διαμαρτυρίας εκατοντάδων αξιωματούχων στον Μπάιντεν για το Ισραήλ

Οι υπογράφοντες από περίπου 40 υπηρεσίες αντικατοπτρίζουν τη διαφωνία εντός της κυβέρνησης σχετικά με την υποστήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 400 πολιτικά διορισμένοι αξιωματούχοι από περίπου 40 κυβερνητικές υπηρεσίες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξή του προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.

Η επιστολή καλεί τον πρόεδρο να επιδιώξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Είναι η τελευταία από τις πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων τριών εσωτερικών υπομνημάτων προς τον υπουργό Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν που υπογράφονται από δεκάδες υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και μιας ανοιχτής επιστολής που υπογράφεται από περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για τον αριθμό των Παλαιστίνιων αμάχων που σκοτώνονται, παροτρύνοντας παράλληλα το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αυτή η κριτική δεν φαίνεται να κατευνάζει πολλούς στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στους New York Times, ξεκινά καταγγέλλοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια καλεί τον πρόεδρο να πιέσει για να σταματήσει την αιματοχυσία.

«Καλούμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει επειγόντως κατάπαυση του πυρός και να ζητήσει την αποκλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης εξασφαλίζοντας την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των αυθαίρετα κρατούμενων Παλαιστινίων, την αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών υπηρεσιών και τη διέλευση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός», αναφέρει η επιστολή, παραπέμποντας σε δημοσκόπηση του Οκτωβρίου που δείχνει ότι το 66% των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του 80% των Δημοκρατικών, πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών όπως και η ισραηλινή ηγεσία δηλώνουν ότι αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός  –μια μακροπρόθεσμη διακοπή των μαχών, που συνήθως συνοδεύεται από πολιτικές διαπραγματεύσεις– με το σκεπτικό ότι θα δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί για μελλοντικές επιθέσεις. Αντ′ αυτού έχουν ζητήσει σύντομες διακοπές στις μάχες που διαρκούν ίσως μερικές ώρες, για να επιτρέψουν σαφώς καθορισμένες ανθρωπιστικές αποστολές, όπως η παράδοση βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT