Human Rights Watch: «Παράνομες επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία και πολιτικούς στόχους στη Γάζα»

Human Rights Watch: «Παράνομες επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία και πολιτικούς στόχους στη Γάζα»

«Το να δίνουμε οδηγίες σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και άλλους να εκκενώσουν ένα νοσοκομείο θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία δηλώνει ότι οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για «παράνομες επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και άλλους πολιτικούς στόχους».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 512 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 137 καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 36 ημέρες.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 16 από τους νεκρούς ήταν μέλη ιατρικού προσωπικού που βρίσκονταν σε υπηρεσία.

«Παρά τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού στις 5 Νοεμβρίου 2023 για “την κυνική χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς”, κανένα στοιχείο που παρουσιάστηκε δεν θα δικαιολογούσε την άρνηση στα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα να προστατευθούν με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε η έκθεση της Human Rights Watch.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα νοσοκομεία κι άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις χάνουν αυτές τις ειδικές προστασίες μόνο εάν χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση «επιβλαβών για τον εχθρό πράξεων».

Αναφέρθηκε επίσης η υποχρέωση της εκ των προτέρων προειδοποίησης των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, πριν από την επίθεση.

«Το να δίνουμε οδηγίες σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και άλλους να εκκενώσουν ένα νοσοκομείο θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση», αναφέρει η έκθεση.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας ως κέντρα διοίκησης.

«Η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις θα πρέπει να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για να προστατεύσουν τους αμάχους από τις επιπτώσεις των επιθέσεων και να μην τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι IDF ισχυρίστηκαν ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως υποδομές τρομοκρατίας» και ότι δημοσίευσε «πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι η Χαμάς λειτουργούσε μέσα από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ-Σίφα» και «χρησιμοποιούσε το ινδονησιακό νοσοκομείο για να κρύψει υπόγεια διοίκηση και κέντρο ελέγχου».

Πηγή: Haaretz

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT