Μεράβ Μιχαελί: Κάτι πάει «πολύ στραβά» με την Αριστερά στον κόσμο

Μεράβ Μιχαελί: Κάτι πάει «πολύ στραβά» με την Αριστερά στον κόσμο

Η ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ ασκεί κριτική σε όσους ευθυγραμμίζονται με τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι οποίοι αντιτίθενται στα ανθρώπινα δικαιώματα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μεράβ Μιχαελί, ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, μιλώντας στο Politico σχολίασε ότι κάτι πάει «πολύ στραβά» με την Αριστερά σε όλο τον κόσμο, καθώς –όπως τονίζει– υποτιθέμενοι προοδευτικοί ευθυγραμμίζονται με τους ισλαμιστές μαχητές που αντιτίθενται στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Πάνω από ένα μήνα αφότου οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, μαζικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός, με πολλούς να χρησιμοποιούν το σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα», που θεωρείται από τους εβραίους ως έκκληση για την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ, αλλά από τους Παλαιστίνιους και τους υποστηρικτές τους ως μια μη βίαιη διαδήλωση κατά της κατοχής.

Ορισμένοι διαδηλωτές –που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αριστερούς– εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς, οργάνωση που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εντάσεις στο αριστερό στρατόπεδο έχουν ήδη καταγραφεί σε Γαλλία και Βρετανία.

Το κόμμα του Μελανσόν, για παράδειγμα, αποφεύγει να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη Χαμάς και δεν παρευρέθη σε συγκέντρωση ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεχθεί πυρά από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του επειδή αρνήθηκε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Νομίζω ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει στα αριστερά», δήλωσε η ηγέτης των Εργατικών Μεράβ Μιχαελί στο Politico. «Εγινε πολύ σαφές σε αυτή την επίθεση ότι άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς δημοκρατικούς, προοδευτικούς, υποστηρίζουν ένα ολοκληρωτικό, τρομοκρατικό καθεστώς, που καταπιέζει τις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», είπε στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολιτικοί της άκρας Αριστεράς που έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ως υπαίτιο για τον τελευταίο κύκλο βίας. 

«Οσο περισσότερο πηγαίνετε προς τα αριστερά, τόσο μεγαλώνει το μπέρδεμα. Κάτι πήγε πολύ στραβά στην πορεία», είπε η Μιχαελί, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει κάποιους «πολύ ισχυρούς συμμάχους» στην Κεντροαριστερά. «Δεν καταλαβαίνω πόσο φιλοπαλαιστινιακό είναι το να φωνάζεις για τζιχάντ και να καλείς σε μαζική δολοφονία εβραίων. Είναι σημαντικό για εμένα να τους τονίσω ότι, όταν δεν τάσσεστε πολύ σθεναρά ενάντια στη Χαμάς και σε ό,τι κάνει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του λαού της, είστε συνένοχοι», πρόσθεσε.

Η Μιχαελί, υπουργός Μεταφορών στην προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση, είναι επί μακρόν επικριτής του Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται ακροδεξιού συνασπισμού και σχημάτισε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο με τον κεντρώο Μπένι Γκαντζ. Η ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ζήτησε την άμεση αποχώρηση του Νετανιάχου, ωστόσο –όπως λέει– δίνει έμφαση στο τραύμα που υπέστη η ισραηλινή κοινωνία στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

«Οταν μιλώ σε ανθρώπους εκτός Ισραήλ, πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι ακτιβιστές της ειρήνης και ακόμη και οι μεγαλύτεροι πιστοί στις λύσεις των δύο κρατών δέχονται τώρα μια φρικτή επίθεση», είπε.

Το Εργατικό Κόμμα κυριάρχησε στην πολιτική του Ισραήλ για περίπου 30 χρόνια μετά τη γέννηση του έθνους το 1948, αλλά με τη χώρα να μετακινείται όλο και πιο δεξιά, οι Εργατικοί παραγκωνίστηκαν και έχουν μόνο τέσσερις βουλευτές στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT