Oυκρανία: Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του υιού Μπάιντεν

Oυκρανία: Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του υιού Μπάιντεν

Στο «σκαμνί» δύο πολιτικοί και ένας εισαγγελέας με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με ρώσικες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον σύμβουλο του Ντ. Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο πολιτικούς και έναν πρώην εισαγγελέα για προδοσία, λέγοντας ότι συνεργάστηκαν με μια ρωσική υπηρεσία πληροφοριών για να βοηθήσουν τον Ρούντολφ Τζουλιάνι να συνδέσει την οικογένεια Μπάιντεν με υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ο πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, ο οποίος είχε συντάξει υπόμνημα το 2019, στο οποίο πρότεινε να ερευνηθεί ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου για τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο μιας ενεργειακής εταιρείας. Στους τρεις άνδρες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προδοσία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορίες αναφέρονται σε «ανατρεπτικές δραστηριότητες» και επικεντρώνονται σε ενέργειες το πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. 

Ενόψει των εκλογών του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζουλιάνι και αργότερα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν ενθαρρύνει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να δώσουν συνέχεια στις καταγγελίες κατά του Χάντερ Μπάιντεν. Η προσπάθεια αυτή περιλάμβανε ένα τηλεφώνημα του Τραμπ στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ιούλιο του 2019, με το οποίο προέτρεπε να διεξαχθεί έρευνα για τους Μπάιντεν με φερόμενο αντάλλαγμα βοήθεια για τον ουκρανικό στρατό.

Ο Τραμπ και ο Τζουλιάνι αρνήθηκαν ότι υπήρχε κάτι ανάρμοστο στην επαφή τους με Ουκρανούς αξιωματούχους, με τον πρώην πρόεδρο να περιγράφει το τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι ως «τέλειο». Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία παρακρατήθηκε λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά. Τα γεγονότα οδήγησαν στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο οποίος αθωώθηκε στη συνέχεια στην Γερουσία. 

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη άφησαν να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες, επίσης, είχαν μια πολιτική συνιστώσα για τον Ζελένσκι: θέλει να στείλει μήνυμα στον Μπάιντεν καθώς η κυβέρνησή του πιέζει το Κογκρέσο για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ότι το Κίεβο θα ξεριζώσει τους Ρώσους πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν προωθήσει κατηγορίες εναντίον της οικογένειάς του.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της χώρας ανέφεραν ότι και οι τρεις άνδρες ήταν μέλη ενός δικτύου κατασκοπείας που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ουκρανικής κυβέρνησης και το οποίο χειριζόταν η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, γνωστή ως GRU.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT