Μέση Ανατολή: Η πολιτική Μπάιντεν διχάζει Αμερικανούς αξιωματούχους

Μέση Ανατολή: Η πολιτική Μπάιντεν διχάζει Αμερικανούς αξιωματούχους

Περισσότεροι από 400 Αμερικανοί αξιωματούχοι από 40 κρατικές υπηρεσίες υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την οποία διαμαρτύρονται για την πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 400 Αμερικανοί αξιωματούχοι από 40 κρατικές υπηρεσίες υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την οποία διαμαρτύρονται για την πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times, οι υπογράφοντες καυτηριάζουν τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η αιματοχυσία που προκαλεί το Ισραήλ, και του ζητούν να παρέμβει για να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η πλειονότητα των Αμερικανών επιθυμεί την εκεχειρία», αναφέρει η επιστολή, παραπέμποντας σε πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των πολιτών και τα τέσσερα πέμπτα των Δημοκρατικών φέρονταν να πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να πιέσει το Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου. Οι υπογράφοντες προέρχονται από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του FBI, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν στηρίξει τον Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία του. Οι New York Times κάνουν λόγο για αυξανόμενη δυσαρέσκεια στον κρατικό μηχανισμό, θυμίζοντας ανάλογες κινήσεις από δεκάδες αξιωματούχους του ΥΠΕΞ και πάνω από 1.000 υπαλλήλους της USAID.

Ομαδική ταφή έξω από το νοσοκομείο

Σε ομαδικό τάφο, έξω από το κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, θάφτηκαν χθες ασθενείς που πέθαναν στη διάρκεια της συνεχιζόμενης πολιορκίας του ιδρύματος από τον ισραηλινό στρατό, καθώς οι σφοδρές μάχες στη γύρω περιοχή εμπόδιζαν τη μεταφορά και την ταφή των νεκρών σε άλλο χώρο. Ρεπορτάζ του BBC μιλούσε για τουλάχιστον 30 σορούς, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, Ασράφ Κίντρα, ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 179. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, καθώς οι σοροί των μαρτύρων είχαν αρχίσει να αποσυντίθενται», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Μέση Ανατολή: Η πολιτική Μπάιντεν διχάζει Αμερικανούς αξιωματούχους-1
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάριο, δείχνει όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, τα οποία, κατά το Ισραήλ, είχε αποθηκεύσει η Χαμάς στο υπόγειο του παιδιατρικού νοσοκομείου Ραντίσι. (ISRAEL DEFENSE FORCES/HANDOUT VIA REUTERS)

Παράλληλα συνεχιζόταν η αγωνία για την τύχη των 36 νεογέννητων του Αλ Σίφα που συνέχιζαν να μένουν εκτός θερμοκοιτίδας, ύστερα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου λόγω εξάντλησης των καυσίμων για τις γεννήτριες. Τρία από τα νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μεταφέρει θερμοκοιτίδες στη Λωρίδα της Γάζας, με τελικό στόχο τη μεταφορά των βρεφών σε ασφαλή μέρη.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίζονταν οι σφοδρές οδομαχίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του Κοινοβουλίου, της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του αρχηγείου της αστυνομίας. Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής μέχρι χθες το απόγευμα, 46 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης.

Βρήκαμε όπλα και ενδείξεις για ομήρους σε υπόγειο άλλου νοσηλευτικού ιδρύματος, ισχυρίζεται το Ισραήλ, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο από το παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι που κατέλαβαν άνδρες του και απεικόνιζαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, τα οποία, πάντα σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, είχε αποθηκεύσει η Χαμάς στο υπόγειο του ιδρύματος. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε ότι βρέθηκαν ενδείξεις που υπονοούν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους στο υπόγειο, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το δίκτυο των τούνελ της ισλαμικής οργάνωσης. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα διέψευσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το υπόγειο χρησιμοποιούνταν ως χώρος προσωρινής στέγασης εκτοπισμένων Παλαιστινίων και ότι το νοσοκομείο δεν ήταν συνδεδεμένο με τα γειτονικά τούνελ.

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο της δεκανέως Νόα Μαρσιάνο, ομήρου της Χαμάς. Την προηγουμένη, η ισλαμική οργάνωση είχε αναφέρει ότι η Μαρσιάνο σκοτώθηκε από βομβαρδισμό του Ισραήλ. Εκπρόσωπος της Χαμάς πρότεινε τη Δευτέρα την απελευθέρωση 70 ομήρων, γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, κάτι που η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν είχε δεχτεί μέχρι χθες. Συγγενείς ομήρων ξεκίνησαν χθες πορεία 63 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ προκειμένου να διαδηλώσουν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου, με αίτημα να υπάρξει συμφωνία για την άμεση απελευθέρωση όλων των οικείων τους.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Μόντριτς, ο οποίος κάλεσε τους Παλαιστινίους της Γάζας να μεταναστεύσουν «εθελοντικά» σε άλλες χώρες. «Πρόκειται για μέρος του αποικιοκρατικού, ρατσιστικού σχεδίου του Ισραήλ», σχολίασε το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ, το οποίο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει για να αποτραπεί η «γενοκτονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT