Explainer: Τι μπορεί να περιμένει ο πλανήτης από τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι;

Explainer: Τι μπορεί να περιμένει ο πλανήτης από τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι;

Οι στόχοι της συνάντησης, οι εκτιμήσεις των αναλυτών και τα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη πριν από τη Σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανίσκο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες αντιπαλότητες παγκοσμίως.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο γνωρίζονται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και έχουν πραγματοποιήσει πολύωρες συνομιλίες σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία το 2021. Μόνο μία ήταν η φορά, ωστόσο, που συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν από τότε και ο Σι, ο οποίος έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο το απόγευμα της Τρίτης, δεν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ από το 2017, όταν πρόεδρος ήταν ο Τραμπ.

Ποια ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα;

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας προκειμένου η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πλευρών να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση. Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρίσκονται διεθνή ζητήματα, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι σχέσεις Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, το ζήτημα της Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και το εμπόριο και οι οικονομικές σχέσεις.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να πει στον Σι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους συμμάχους και εταίρους τους στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού απέναντι στις κινεζικές πιέσεις για το θέμα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της, καθώς και στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί μάλιστα συγκεκριμένα στη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μπορούμε να περιμένουμε κάποια συμφωνία;

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει συγκεκριμένα αποτελέσματα και ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα, καθώς και για την επίτευξη συμφωνίας, δυνάμει της οποίας το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να παταχθεί η παραγωγή και η διακίνηση του συνθετικού οπιοειδούς φαρμάκου= φαιντανύλη, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε μάστιγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οποιαδήποτε συμφωνία για τη φαιντανύλη πιθανόν θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον θα αναγκαζόταν να άρει ως αντάλλαγμα τις κυρώσεις σε βάρος του κινεζικού εγκληματολογικού ινστιτούτου. Οι εν λόγω κυρώσεις είχαν επιβληθεί για ζητήματα που σχετίζονταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε, χθες Τρίτη, ότι ο στόχος του είναι η συνέχιση μιας ομαλής επικοινωνίας με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Παράλληλα, δεδομένου ότι οι εκλογές στην Ταϊβάν θα λάβουν χώρα στις αρχές του 2024, πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι η κινεζική πλευρά θα ζητήσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα παρέμβει προκειμένου να ενισχύσει την ατζέντα υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου. Επιπλέον, ο Σι ελπίζει επίσης να πείσει τον Μπάιντεν να μειώσει τους δασμούς και τους ελέγχους στις εξαγωγές που στοχεύουν στο να εμποδίσουν την αποστολή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα. Σε ένα ξεχωριστό δείπνο με επικεφαλής επιχειρήσεων, ο Κινέζος πρόεδρος θα επιδιώξει να ενισχύσει τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα.

Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να κάνουν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια για αύξηση των εμπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ειδικοί σε θέματα χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν και στη χαλάρωση των περιορισμών στις βίζες των δημοσιογράφων, κάτι που θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να παροτρύνει την Κίνα να αξιοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κανείς όμως δεν περιμένει κάποια ριζική αλλαγή ή κάποια μεγάλη συμφωνία που θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι δύο χώρες η μία την άλλη. «Παραμένουμε σε μια διαρκή περίοδο ανταγωνισμού και έντασης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φοντέιν του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν συνταρακτικές εξελίξεις, δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή».

Πώς θα επηρεάσει η συνάντηση τις αγορές;

Οι αγορές αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τις συνομιλίες, για να έχουν μια εικόνα του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.

Τα 21 μέλη της APEC και ο υπόλοιπος πλανήτης ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η πρόοδος σε αυτό το επίπεδο θα θεωρούνταν θετική εξέλιξη, αλλά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οποιαδήποτε βελτίωση θα μπορούσε να είναι μόνο προσωρινή.

Οι εκλογές στην Ταϊβάν στις αρχές του επόμενου έτους και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σίγουρα στρώνουν το έδαφος για μια χρονιά γεμάτη αβεβαιότητα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT