ΟΗΕ: Μόνο ένα νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί στη βόρεια Γάζα

ΟΗΕ: Μόνο ένα νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί στη βόρεια Γάζα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία ήδη βρίσκονταν στα όριά τους, επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπάρχει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη διάρκεια της νύκτας.

Το νοσοκομείο αλ Αχλι στην πόλη της Γάζας εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, επισήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το Ocha πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών εφοδίων, οξυγόνου, νερού και τροφίμων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις στην περιοχή, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Αχλι υπάρχουν 500 ασθενείς.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία ήδη βρίσκονταν στα όριά τους, επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 22 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Τα υπόλοιπα 14 είναι μετά βίας σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς, περιλαμβανομένων όσων νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Ισραηλινή επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Τονίζεται μάλιστα ότι ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, και ψάχνουν σε υπόγειά του.

Ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων, όπως τόνισε.

Μάρτυρας μέσα στο νοσοκομείο ανέφερε στο BBC ότι είδε έξι τανκς και περισσότερους από 100 στρατιώτες μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα, γύρω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο Αχμέντ Μοκχαλαλατί, χειρουργός στο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες είχαν εισέλθει στο συγκρότημα. «Τα πυρά εξακολουθούν να είναι σφοδρά και ακούμε εκρήξεις παντού, τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠE, Reuters, AP, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT