Γάζα: Τι ξέρουμε έως τώρα για την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Γάζα: Τι ξέρουμε έως τώρα για την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν την επιδρομή στο συγκρότημα επειδή η Χαμάς διατηρεί κέντρο διοίκησης κάτω από αυτό

9' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, η οποία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης είναι σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ότι οι δυνάμεις του εντόπισαν όπλα και άλλες υποδομές της Χαμάς στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Associated Press, στο BBC και στο Al Jazeera, τανκς και δεκάδες στρατιώτες, που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτήρισε το Ισραήλ, εισέβαλαν στους χώρους του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Γιατροί και άλλοι αξιωματούχοι της Γάζας που βρίσκονταν στους χώρους του Αλ Σίφα τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδρομή έκαναν λόγο για «πανικόβλητους» ασθενείς, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί, ακόμα και εντός του συγκροτήματος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς. 

«Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στα κτίρια», ανέφερε ο διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, Μοχάμεντ Ζακούτ στο ΑΡ. Οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι τρομοκρατημένοι, πρόσθεσε ο ίδιος. «Ουρλιάζουν. Πρόκειται για πολύ τρομακτική κατάσταση … Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για τους ασθενείς πέρα από το να προσευχηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση να σταλεί στρατός στο Αλ Σίφα σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και ενδέχεται να ενισχύσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, στις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί.

Ερευνες από θάλαμο σε θάλαμο και ανακρίσεις

Σύμφωνα με αναφορές στο BBC και στο Al Jazeera, Ισραηλινοί στρατιώτες κάλεσαν από τα μεγάφωνα όλους τους άνδρες ηλικίας 16 έως 40 ετών να εγκαταλείψουν τα κτίρια του νοσοκομείου, εκτός από το χειρουργικό τμήμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών και να συγκεντρωθούν στον προαύλιο χώρο.

Περίπου 30 άτομα που εξήλθαν φέρονται να αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να είναι με δεμένα τα μάτια περικυκλωμένοι από τανκς.

Οι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν στον αέρα για να αναγκάσουν όσους παρέμεναν μέσα να βγουν.

Επιπλέον, έχουν εγκαταστήσει συσκευή σάρωσης και ανίχνευσης και ζητούν από τους άνδρες να περνούν μέσα από αυτήν.

Σύμφωνα με αναφορές στα δύο ειδησεογραφικά δίκτυα, οι ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνες από θάλαμο σε θάλαμο, σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.

Φέρονται να ανακρίνουν γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Αλλες αναφορές κάνουν λόγο για «πλήρη έλεγχο» από τον ισραηλινό στρατό. «Κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχουμε κανενός είδους αντίσταση μέσα στο νοσοκομείο», σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, επίσης σύμφωνα με το Al Jazeera, φέρονται να έχουν ανατινάξει αποθήκη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Ανάντομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι έχει χάσει την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο Αλ Σίφα, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση στις εγκαταστάσεις του.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξήγησαν ότι πραγματοποιούν την «ειδική επιχείρηση», επειδή η Χαμάς διατηρεί κέντρο διοίκησης κάτω από το Αλ Σίφα και χρησιμοποιεί συνδεδεμένες με το νοσοκομείο σήραγγες, ως κρησφύγετα, όπου κρατά ομήρους. Κάτι που ο γιατρός Αχμέντ Ελ Μοκχαλλαλατί, ο οποίος βρίσκεται στο Αλ Σίφα διέψευσε, μιλώντας στο Reuters.

Η έφοδος

Γάζα: Τι ξέρουμε έως τώρα για την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα-1

Υπό την κάλυψη σφοδρών πυροβολισμών και βλημάτων αρμάτων μάχης, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα κύρια κτίρια του Αλ Σίφα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στο τμήμα εξειδικευμένων χειρουργείων και στο μαιευτήριο.

Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές της ισραηλινής επιχείρησης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν πως «πριν από την είσοδό τους, τα στρατεύματα εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρήνες τρομοκρατών και ξεκίνησε συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκαν τρομοκράτες».

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι «τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών έξω από το νοσοκομείο».

Παρέθεσαν παράλληλα τις ανακοινώσεις των ισραηλινών δυνάμεων που ισχυρίζονται ότι «δεν υπήρξαν “τριβές” μεταξύ στρατευμάτων και ασθενών και ιατρικού προσωπικού».

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι κρατούνται όμηροι επί του παρόντος» στην τοποθεσία, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι έστειλαν «ιατρικές ομάδες και αραβόφωνους στρατιώτες», καθώς και ιατρικό εξοπλισμό, θερμοκυτίδες και παιδικές τροφές, στο νοσοκομείο. 

Από την πλευρά του, ο γιατρός Ελ Μοκχαλαλατί, περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης στο Reuters, ανέφερε ότι λόγω των ισραηλινών πυρών, το ιατρικό προσωπικό απομακρύνθηκε από τα παράθυρα για την ασφάλειά του.

«Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πραγματικά φρικτό, μπορείτε να αισθανθείτε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι τα τανκς κινούνταν γύρω από το κτίριο», δήλωσε.

«Μόλις στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Ολα τα είδη των όπλων χρησιμοποιήθηκαν γύρω από το νοσοκομείο. Στόχευσαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε κοντά στα παράθυρα», ανέφερε ο ίδιος.

Προειδοποίηση προς το υπουργείο Υγείας

Ο ισραηλινός στρατός είχε προαναγγείλει ότι επίκειται η επιδρομή. Είχε ανακοινώσει ότι «διεξάγει στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα».

Το ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

«Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούν αυτή τη στιγμή με στοχευμένο τρόπο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, το πρωί της Τετάρτης. 

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας είχε αναφέρει πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα, με ανάρτηση στο X, αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων προειδοποίησε ότι η «νοσηρή εκμετάλλευση του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει».

Το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα μπορεί να είναι η «καρδιά που χτυπάει» της Χαμάς, δήλωσε  στο CNN ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

«Ο στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τη Χαμάς όπου και αν κρύβεται και το νοσοκομειακό συγκρότημα αποτελεί κεντρικό κόμβο των επιχειρήσεών της, ίσως ακόμη και την καρδιά της που χτυπάει και ίσως ακόμη και το κέντρο βάρους της», ανέφερε σε συνέντευξή του λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο.

«Προσπαθήσαμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο, αγοράσαμε καύσιμα για τις βασικές υπηρεσίες, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να φέρουμε κινητές θερμοκοιτίδες για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια από αυτά τα μωρά έξω… γιατί ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός μας, η Χαμάς είναι», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού πως διεξάγει «επιχείρηση ακριβείας» στο νοσοκομείο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε νοσοκομείου. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν θέλουν να δουν να εκτυλίσσονται μάχες μέσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

«Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σε νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μολονότι τόνισε πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προ ημερών.

Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μάι αλ Κάιλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών» με τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στο νοσοκομείο.

«Θεωρούμε τις δυνάμεις κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων στο Αλ-Σίφα», ανέφερε την Τετάρτη σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης που δεν βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο και κυριαρχείται από τη Φατάχ, αντίπαλο δέος της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της αλ-Κάιλα είναι ξεχωριστό από το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε το Ισραήλ για τη στρατιωτική του δράση εντός του νοσοκομείου.

Η Ιορδανία χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως των συμβάσεων της Γενεύης του 1949 σχετικά με την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια των αμάχων και του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται στο νοσοκομείο».

«Προτρέπω την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την Τρίτη, πριν από την επιδρομή. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτής της δολοφονίας γυναικών, παιδιών, μωρών. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Είπε επίσης ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Είμαι συγκλονισμένος από τις αναφορές για τις στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Η προστασία των νεογέννητων, των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων ανησυχιών. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης», τόνισε.

Το ιστορικό

Σε όλες τις συγκρούσεις με το Ισραήλ, το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στη μεγαλύτερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, βρέθηκε έμμεσα στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την περίθαλψη των τραυματιών.

Συχνά βρέθηκε επίσης αντιμέτωπο με προβλήματα, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και λόγω της μείωσης των ιατρικών προμηθειών.

Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ως ασφαλή τοποθεσία για να οργανώνουν ad hoc συνεντεύξεις Τύπου σε καιρό πολέμου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, βρέθηκε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ έχει μετατραπεί περίπου σε σύμβολο αυτού του πολέμου, παρόλο που η λήξη της επιχείρησης στις εγκαταστάσεις δεν αναμένεται να σημάνει και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εδώ και μέρες, είχε περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυαν αεροπορικές επιδρομές σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είχε δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό του νοσοκομείου, στους ασθενείς και σε όσους είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους του, σύμφωνα με αναφορές πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους, έως και 3.000, να εκκενώσουν το νοσοκομείο. Ωστόσο, κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να μετακινηθούν ευάλωτοι ασθενείς, περιλαμβανομένων πρόωρων μωρών, περισσότερων από 30, που βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες τους, λόγω έλλειψης καυσίμων και διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, 32 ασθενείς, περιλαμβανομένων τριών πρόωρων μωρών, πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Τι είναι το Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα (Σπίτι της Θεραπείας) αποτελεί εκτεταμένο συγκρότημα ιατρικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή, καθώς και από σημαντικό δρόμο που συνδέει βορρά-νότο.

Αποτελείται από ένα σύνολο εξαώροφων κτιρίων, τα οποία δεσπόζουν στον ορίζοντα.

Με 600 έως 900 κλίνες και χιλιάδες μέλη να εργάζονται ως ιατρικό προσωπικό, αποτελούσε τον κύριο πυλώνα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο με φάσμα υπηρεσιών που λίγα από τα άλλα νοσοκομεία στη Γάζα μπορούσαν να προσφέρουν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Al Jazeera, Times of Israel, Guardian, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT