Γερμανικό non-paper για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Γερμανικό non-paper για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος, όπως αναφέρεται σε γερμανικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico. 

Η γερμανική πρόταση, ένα δισέλιδο μη επίσημο έγγραφο (non-paper), έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, δηλαδή συντάχθηκε πριν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.  

«Ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας κοινός στόχος: να μη βρεθεί ποτέ η Χαμάς σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του», τονίζεται στο έγγραφο. Ωστόσο, «είναι σαφές ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα […] Η ριζοσπαστική ιδεολογία και η ατζέντα της δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με στρατιωτικά μέσα».

Στο non-paper παρουσιάζονται πέντε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων η ισραηλινή επανακατάληψη της περιοχής και η ανάληψη του ελέγχου της είτε από την Παλαιστινιακή Αρχή είτε από την Αίγυπτο.

Το σενάριο του ΟΗΕ βρίσκεται επίσης στον κατάλογο. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε μια «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων), με μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, ιδανικά μέσω εκλογών, και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμό που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».

Στο γερμανικό έγγραφο εκτιμάται ότι το εν λόγω σενάριο «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, δεδομένου ότι ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν τη διοίκηση ή να επιστρέψουν στο status quo ante». Παράλληλα, τονίζεται ότι μια ισραηλινή επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας «δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».

Πάντως, το Βερολίνο σημειώνει ότι το σενάριο της Γάζας υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ «θα απαιτούσε σημαντική επένδυση πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης, καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό που θα μπορούσε να εμπλακεί σε θέματα ασφάλειας παράλληλα με τα Ηνωμένα Εθνη». 

Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο αναφέρει ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής [της μεταπολεμικής] συζήτησης» και καταλήγει τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί βιώσιμα μόνο μέσω της επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT