Συνάντηση Mπάιντεν – Σι: «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος και για τους δυο μας»

Συνάντηση Mπάιντεν – Σι: «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος και για τους δυο μας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχαν θερμή χειραψία έξω από την έπαυλη Filoli νότια του Σαν Φρανσίσκο, όπου θα διεξαχθούν οι μεταξύ τους συνομιλίες ενόψει της διάσκεψης APEC.

«Η συνάντηση κορυφής αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και η επίσημη υποδοχή ήταν εξαιρετικά προσεγμένη», σχολιάζει το CNN.

Ως οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Μπάιντεν βγήκε πρώτος από το κτίριο για να καλωσορίσει τον Κινέζο πρόεδρο. Είχε στρωθεί ένα κόκκινο χαλί, με φρουρούς πεζοναυτών και σημαίες και από τις δύο χώρες.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε τη συνάντηση με σύντομη ομιλία στην οποία ανέφερε: «Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, άμεσες και χρήσιμες. Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια, πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση» σχολιάζοντας πως ο πλανήτης είναι «αρκετά μεγάλος» για την επιτυχία και των δύο κρατών. 

Συνάντηση Mπάιντεν – Σι: «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος και για τους δυο μας»-1
Reuters

Συνάντηση Mπάιντεν – Σι: «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος και για τους δυο μας»-2
Reuters

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σι θα επιδιώξει μια ομαλή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν για να δείξει σε όσους στο εσωτερικό ανησυχούν για την οικονομία και τις μειωμένες ξένες επενδύσεις ότι μπορεί να χειριστεί με επιτυχία τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν επί τρεις ώρες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ινδονησία πριν έναν χρόνο. Eκτοτε οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν, κυρίως μετά την πτήση πάνω από το αμερικανικό έδαφος ενός κινεζικού μπαλονιού στις αρχές του έτους.

Ο Τζο Μπάιντεν εξόργισε το Πεκίνο επισημαίνοντας τον Φεβρουάριο τα «τεράστια προβλήματα» που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία της Κίνας. Τον Μάρτιο ο Σι επέκρινε, με σπάνια σφοδρότητα, την αμερικανική στρατηγική «περικύκλωσης», την ώρα που η Ουάσιγκτον ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η Κίνα κατήγγειλε τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα, ενώ η Ουάσιγκτον εξεγέρθηκε ενάντια στις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι τόνοι μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έπεσαν το καλοκαίρι, γεγονός που επέτρεψε τη συνάντηση κορυφής σήμερα.

Ισραήλ, Ουκρανία

Ο Μπάιντεν «θέλει να διασφαλίσει ότι διαχειριζόμαστε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διμερή σχέση με τον πιο υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε χθες ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από την Κίνα να μη δηλητηριάζουν τις μεγάλες, διεθνείς κρίσεις, κυρίως τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τον οποίο ο Μπάιντεν δεν θέλει να δει να επεκτείνεται.

«Διαθέτουν στην περιοχή γραμμές επικοινωνίας, τις οποίες εμείς δεν έχουμε», επισήμανε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στη σχέση Κίνας – Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν το γεγονός ότι η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά ελπίζουν τουλάχιστον να μην της στέλνει όπλα.

Τεχνητή νοημοσύνη και φαιντανύλη

Αν και οι δύο πλευρές φρόντισαν να μην καλλιεργήσουν ιδιαίτερες προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση κορυφής, αυτό δεν εμποδίζει τους αναλυτές να κάνουν εικασίες για κάποιες ανακοινώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Εχει μικρή σημασία τι άλλο θα συμβεί στη σχέση, οι δεσμοί μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να παραμείνουν άθικτες», τόνισε τη Δευτέρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Μπάιντεν και Σι ενδέχεται να δεσμευθούν να περιορίσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς ή να δράσουν από κοινού για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς το οποίο παράγεται μαζικά στην Κίνα και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Reuters, CNN, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT